SAD upozorile Kinu i Rusiju da poštuju sankcije Sjevernoj Koreji

Savjet bezbjednosti je Sjevernoj Koreji zabranio izvoz tekstila, koji je važan izvor stabilnosti njene valute, i ograničio joj uvoz nafte
2 komentar(a)
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Pjongjang, Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.09.2017. 17:08h

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa upozorila je danas da će SAD kazniti kompanije iz Rusije i Kine koje ne budu poštovale nove međunarodne sankcije uvedene Sjevernoj Koreji.

To su izjavili zvaničnici Stejt departmenta i Ministarstva finansija SAD koji su danas pred Odborom za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa svjedočili o američkim pritiscima povodom brzog napretka Sjeverne Koreje u izradi nuklearnog oružja koje može da dosegne kopno SAD.

Oni su svjedočili dan pošto je Savjet bezbjednosti UN usvojio rezoluciju kojom je uveo nove sankcije Pjongjangu zbog testiranja hidrogenske bombe 3. septembra, najjače atomske probe Sjeverne Koreje do sada.

Savjet bezbjednosti je Sjevernoj Koreji zabranio izvoz tekstila, koji je važan izvor stabilnosti njene valute, i ograničio joj uvoz nafte.

Pomoćnik američkog ministra finansija Maršal Bilingslea pohvalio je podršku Kine i Rusije rezoluciji UN, ali je rekao da obje zemlje "moraju da učine mnogo više" na primjeni sankcija, zbog sposobnosti Pjongjanga da izbegne restrikcije.

"Zbog nejednake i ponekad nepostojeće međunarodne primjene (sankcija), Sjeverna Koreja ne osjeća konkretan uticaj mnogih restrikcija, i još izvozi zabranjenu robu, kao što su oružje, minerali i statue", rekao je Bilingslea.

On je pokazao satelitske snimke američkih obavještajnih službi na kojima se vide brodovi koji navodno između Rusije i Kine prevoze ugalj iz Sjeverne Koreje, što predstavlja kršenje sankcija.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za istočnu Aziju i Pacifik Suzan Tornton rekla je pred Odborom za spoljne poslove da su SAD prošlog mjeseca uvele nove sankcije ruskim i kineskim pojedincima i entitetima, i da će nastaviti da djeluju protiv nezakonitih aktivnosti Sjeverne Koreje gdje god da se one izvode.

Tornton je navela da su SAD "jasno saopštile da će, ako Kina i Rusija ne budu reagovale, upotrebiti sredstva koja imaju na raspolaganju".

Bonus video: