Tramp optužuje Makrona da se ulaguje Siju

Bivši predsjednik SAD kritikuje američku spoljnu politiku i ponašanje savezničkih lidera

9737 pregleda 0 komentar(a)
Makron i Tramp u junu 2019., Foto: Rojters
Makron i Tramp u junu 2019., Foto: Rojters

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp optužio je Emanuela Makrona da se ulagivao kineskom lideru Si Đinpingu tokom nedavne posjete francuskog predsjednika Pekingu.

Tramp koji nastoji da se vrati u Bijelu kuću 2024. godine, imao je neprijateljski odnos sa Kinom tokom mandata iako je Sija nazivao svojim “veoma dobrim prijateljem”, podsjeća Rojters.

Tramp je u televizijskom intervjuu kritikovao spoljnu politiku demokratskog predsjednika Džoa Bajdena tvrdeći da su se zbog toga osmjelile Rusija, Sjeverna Koreja i Kina, a da su Sjedinjene Države ostale po strani kao svjetski lider.

”Ovaj ludi svijet eksplodira, a Sjedinjene Države se ništa ne pitaju. A Makron, koji je moj prijatelj, u Kini ljubi dupe”, kazao je Tramp u intervjuu za Foks njuz.

Si i Makron prošle nedjelje u Pekingu
Si i Makron prošle nedjelje u Pekingufoto: REUTERS

Jedan visoki francuski diplomata juče je Trampove komentare nazvao “podlim”. Diplomata je ukazao na Trampove izjave tokom posjete Pekingu u novembru 2017, kada je rekao “ne krivim Kinu” za trgovinski deficit.

Na kraju njegove posjete prošle nedjelje, Makron je pozvao Evropsku uniju da smanji zavisnost od Sjedinjenih Država i upozorio protiv uvlačenja u krizu oko Tajvana koju podstiču “američki ritam i kineska pretjerana reakcija”.

Tramp je, kako ističe Rojters, optuživan za ulagivanje svjetskim liderima, naročito autokratama. On je hvalio Putina, a njegova protivnica na predsjedničkim izborima 2016. Hilari Klinton ga je optužila da je “Putinova marioneta”. Održao je samit sa liderom Sjeverne Koreje Kim Džong Unom 2018. a na jednom skupu je kazao da su se “zaljubili” nakon razmjene pisama.

Bonus video: