Bajden: Mir i ekonomske prilike idu zajedno

Predsjednik SAD prilikom posjete Sjevernoj Irskoj pozvao na ponovno uspostavljanje sistema podjele vlasti obećavajući američke investicije

11520 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden ponudio je "šargerepu" vrijednu šest milijardi dolara liderima Sjeverne Irske ukoliko bude ponovo uspostavljen sistem podjele vlasti.

U poruci koja je očigledno bila upućena Demokratskoj unionističkoj partiji, koja više od godinu dana bojkotuje učešće u vladi, predsjednik SAD je pred publikom u Belfastu kazao da su američki investitori spremni da "utrostruče" dvije milijarde dolara koje su već investirane. "Jednostavna istina je da mir i ekonomske prilike idu zajedno", kazao je Bajden.

Doček Džoa Bajdena u Belfastu
Doček Džoa Bajdena u Belfastufoto: REUTERS

On je podsjetio predstavnike pet najvećih partija regiona, koji su sjedili u prvom redu, na to kolike promjene je donio Sporazum na Veliki Petak postignut prije 25 godina i pozvao ih da ostave prošlost iza sebe i okrenu se prosperitetu koji može doći u narednih četvrt vijeka.

U proteklih 25 godina, bruto domaći proizvod u Sjevernoj Irskoj se udvostručio, dok je "samo u prošloj decenije" skoro dvije milijarde američkih investicija ušlo u ekonomiju, kazao je on.

"Predviđam da će se to, ukoliko se stvari budu odvijale u dobrom pravcu, više nego utrostručiti", kazao je on. "Desetine velikih američkih korporacija žele da dođu ovdje i investiraju". "Bile su potrebne godine napornog rada da bismo stigli ovdje gdje se nalazimo danas", kazao je Bajden u Belfastu, ističući koliko se grad promijenio otkad ga je prvi put posjetio kao mladi senator.

"Današnji Belfast je scre Sjeverne Irske i treba da bude pokretač ekonomskih prilika bez presedana", kazao je Bajden i dodao da je podjela vlasti i dalje ključna za budućnost Sjeverne Irske. "Tako da se nadam da će skupština i izvršna vlast uskoro biti obnovljeni. To je odluka koju treba da donesete vi, a ne ja, ali nadam se da će se to dogoditi," rekao je on.

Bajden koji je ponosan na svoje irsko porijeklo, proveo je malo više od pola dana u regionu Ujedinjenog Kraljevstva - gdje se sastao sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom - prije nego što je otišao u Republiku Irsku gdje će boraviti dva i po dana i sastati se sa zvaničnicima i daljim rođacima.

Kratko zaustavljanje u Belfastu događa se u atmosferi najnovijeg političkog zastoja u kojem se decentralizovana vlada, koja je ključni dio mirovnog sporazuma iz 1998. godine, nije sastala više od godinu dana zbog svađe oko trgovinskih aranžmana poslije bregzita.

Bonus video: