Georgijeva: Ne smijemo upasti u hladni rat

Šefica MMF upozorila na opasnost od pretjerane zaštite lanaca snabdijevanja

9959 pregleda 1 komentar(a)
Kristalina Georgijeva, Foto: Rojters
Kristalina Georgijeva, Foto: Rojters

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva upozorila je juče na opasnost od novog hladnog rata, dok tvorci politika pojačavaju napore da obezbijede svoje industrijske lance snabdijevanja usljed geopolitičkih tenzija između velikih sila.

”Pitanje je, možemo li biti odlučni da pojačamo sigurnost zaliha, a da pritom ne gurnemo svijet tako daleko da uđemo u drugi hladni rat?”, kazala je Georgijeva na konferenciji za novinare tokom poljećnog sastanka MMF-a i Svjetske banke u Vašingtonu. “Ja vjerujem da je to moguće”.

Georgijeva koja je odrasla u Bugarskoj tokom sovjetske ere, kazala je da je iskusila Hladni rat i njegov uticaj na isključivanje talentovanih ljudi iz svjetske ekonomije, i da ne želi da se to ponovi.

U srijedu, finansijski lideri Grupe sedam obećali su da će dati državama sa niskim i srednjim prihodima veću ulogu u diverzifikaciji lanaca snabdijevanja kako bi postale otpornije i održivije, podsjeća Rojters.

U njihovom saopštenju ne pominje se konkretno Kina, ali narativ koji se odnosi na lanac snabdijevanja u skladu je sa naporima koje zagovara američka ministarka finansija Dženet Jelen i drugi zapadni lideri da treba trgovati više sa saveznicima i smanjiti zavisnost od azijskog proizvodnog moćnika za baterijske minerale, poluprovodnike i druge strateške proizvode.

MMF je ranije ovog mjeseca upozorio da bi rastuće geopolitičke tenzije i fragmentacija globalne ekonomije mogli povećati rizike za finansijsku stabilnost, potencijalno smanjiti globalnu ekonomsku proizvodnju za između 0,2% i 7%.

Georgijeva je kazala da će tvorci politika možda morati da prihvate da će razvijanje novih, odvojenih lanaca snabdijevanja iziskivati određene troškove, ali da bi ti troškovi mogli biti niski ukoliko nastave da sarađuju preko institucija kao što je MMF.

”Sigurnost zaliha i pouzdano funkcionisanje globalnih lanaca snabdijevanja dobija novi, veći prioritet u ekonomskim diskusijama”, kazala je ona, navodeći kao primjere i pandemiju kovida i rat u Ukrajini. Međutim ona je upozorila protiv pretjerivanja i ugrožavnja globalnog toka trgovine.

”Ukoliko ne budemo racionalniji, onda će svim ljudima biti gore. Srednja klasa u svakoj zemlji će platiti cijenu”, kazala je Georgijeva. “Stoga, malo smirenosti bi nam mnogo značilo”.

Bonus video: