Sudan: Paravojne snage tvrde da su zauzele predsjedničku palatu

Rojtersov reporter vidio je topove i oklopna vozila raspoređene po ulicama i čuo vatru iz teškog naoružanja u blizini štaba vojske i RSF-a. Doktori su saopštili da je došlo do sukoba u stambenim naseljima i da ima povrijeđenih civila

2114 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Sudana, Foto: Reuters
Detalj iz Sudana, Foto: Reuters

Sudanske paravojne Snage za brzu potporu (RSF) javile su da su preuzele kontrolu nad predsjedničkom palatom, rezidencijom načelnika vojske i međunarodnim aerodromom u Kartumu u očiglednom pokušaju državnog udara u trenutku kada su izbili sukobi s vojskom.

RSF, koji je optužio vojsku da je prva napala, takođe navodi da je zauzeo aerodrome u sjevernom gradu Merove i u El Obeidu, na zapadu zemlje.

Sudanske vazdušne snage izvode operacije protiv RSF, saopštila je vojska.

Na snimcima je prikazan vojni avion na nebu iznad Kartuma, ali Rojters nije mogao potvrditi autentičnost materijala iz nezavisnih izvora.

Pucnjava se mogla čuti u nekoliko dijelova Kartuma, a svjedoci izvještavaju o pucnjavi i u susjednim gradovima.

Rojtersov reporter vidio je topove i oklopna vozila raspoređene po ulicama i čuo vatru iz teškog naoružanja u blizini štaba vojske i RSF-a.

Doktori su saopštili da je došlo do sukoba u stambenim naseljima i da ima povrijeđenih civila.

Vojska tvrdi da je RSF pokušao napasti trupe na nekoliko položaja, što je izazvalo strah od izbijanja šireg sukoba u zemlji.

Analitičari procjenjuju da RSF ima 100.000 naoružanih ljudi.

Generali upravljaju zemljom putem onoga što se zove Suvereno vijeće od državnog udara u oktobru 2021. godine.

RSF je pod komandom potpredsjednika vijeća generala Muhameda Hamdana Dagala. Vojsku, u međuvremenu, vodi general Abdel Fatah al-Burhan, koji je na čelu Suverenog vijeća.

Predloženi prelazak na civilnu vladu nije se složio s rasporedom integracije RSF-a u nacionalnu vojsku.

RSF je to htio odgoditi za deset godina, ali je vojska rekla da bi se to trebalo dogoditi za dvije godine.

Sukob između ove dvije strane može dovesti do dugotrajnih okršaja širom ove velike zemlje, koja se već suočava s ekonomskim slomom i rasplamsavanjem plemenskog nasilja, ocjenjuje Rojters.

Bonus video: