Iran osudio deset vojnika zbog obaranja ukrajinskog aviona 2020. godine: Pad letjelice odnio 176 života

Iran je priznao da je jedinica Islamske revolucionarne garde (IRGC) nehotice oborila avion usred pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog atentata na generala Kasema Solejmanija u blizini Bagdada

12924 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Iran je osudio deset pripadnika oružanih snaga na zatvorske kazne zbog optužbi za umiješanost u obaranje ukrajinskog aviona 2020. godine u kojem je poginulo 176 ljudi, navodi se na veb stranici iranskog pravosuđa.

Jedan komandant osuđen na deset godina zatvora, dok je devetoro dobilo kazne od jedne do tri godine.

"Ispitivanje ovog slučaja bio je jedan od najvažnijih, osjetljivih i najsloženijih pravosudnih procesa u posljednjih nekoliko godina u zemlji", navodi se na veb stranici.

Dodaje se da su potezi komandanta u prevođenju obaranja aviona bili posljedica njegovog nepoznavanja situacije i pogrešnog vjerovanja da je otkrivena meta neprijateljska.

Let PS752 Ukraine Internationala srušio se 8. januara 2020. na putu za Kijev, poginulo je svih 176 ljudi u avionu.

Nekoliko dana nakon što su demantovali, Iran je priznao da je jedinica Islamske revolucionarne garde (IRGC) nehotice oborila avion usred pojačanih tenzija sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog atentata na generala Kasema Solejmanija u blizini Bagdada.

Većina žrtava bili su Iranci i Kanađani i 11 državljana Ukrajine. Iranska vlada izdvojila je 150.000 dolara za obeštećenje porodice svakog putnika, ali su neke porodice odbile novac.

Kanada je prošle godine saopštila da nisu našli dokaze da je obaranje aviona bilo planirano. Kanadski sud dodijelio je 84 miliona dolara i kamate porodicama šestoro žrtava.

Bonus video: