Iran planira da ponovo otvori ambasadu u Rijadu do 9. maja

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran prekinuli su veze 2016. godine pošto su demonstranti u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju jer je Rijad pogubio poznatog šiitskog sveštenika

3880 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Iran se nada da će do 9. maja ponovo otvoriti diplomatska predstavništva u Saudijskoj Arabiji, kako je predviđeno sporazumom postignutim u martu koji ima za cilj obnavljanje odnosa između Rijada i Teherana, saopštila je danas iranska diplomatija.

Dvije zemlje bi "trebalo da ponovo otvore ambasade u roku od dva mjeseca" od zaključenja sporazuma, potpisanog 10. marta u Pekingu, izjavio je portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Saudijska strana i mi insistiramo na otvaranju ambasada u dogledno vrijeme, kako bismo posebno omogućili iranskim hodočasnicima da putuju u Meku na hadžiluk, koristeći usluge koje pruža ambasada", dodao je on.

Sunitska Saudijska Arabija i šiitski Iran prekinuli su veze 2016. godine pošto su demonstranti u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju jer je Rijad pogubio poznatog šiitskog sveštenika.

Sporazum dvije suparničke sile na Bliskom istoku predviđa ponovno otvaranje ambasada, kao i obavezu da poštuju suverenitet i da se ne miješaju u "unutrašnja pitanja".

Bonus video: