Dvije osobe privedene zbog sumnje za rukovođenje tajnom kineskom policijskom stanicom u Njujorku

Informacija o hapšenju objelodanjena je u momentu kada je Sekretarijat za pravosuđe intenzivirao istrage o, kako ih definiše, pokušajima transnacionalne represije koju sprovode američki protivnici poput Kine i Irana

11461 pregleda 0 komentar(a)
Njujork (ilustracija), Foto: Shutterstock
Njujork (ilustracija), Foto: Shutterstock

Američke vlasti privele su dvojicu Njujorčana zbog sumnje da su rukovodili tajnom policijskom stanicom u Kineskoj četvrti na Menhetnu, objavio je glavni bruklinski federalni tužilac Brion Pis.

Liu Đianvang i Čen Đinping suočavaju se sa optužbama da su počinili zavjeru djelujući kao agenti kineske vlade, o čemu nisu obavijestili američke vlasti, kao i da su, kako je navedeno, opstruisali primjenu pravde.

“Ovim krivičnim gonjenjem razotkriveno je ozbiljno kršenje suvereniteta naše nacije koje su počinile kineske vlasti - uspostavljanjem tajne policijske stanice usred Njujorka“, rekao je tužilac Pis.

Svrha takvih poteza je, kako se navodi, je zastrašivanje kritičara i političkih protivnika kineskih i iranskih vlasti nastanjenih u Sjedinjenim Državama.

Tužioci su saopštili da je osumnjičeni Lu 2018. pokušao da ubijedi osobu koju Kina smatra bjeguncem da se vrati kući. Ta osoba prijavila je da je bila maltretirana i da joj je bilo prećeno naveli su tužioci.

Takođe, utvrdili su i da su kineske vlasti 2022. tražile od Lua pomoć u lociranju osobe koja živi u Kaliforniji – za koju se smatralo da je prodemokratski aktivistom.

Prema navodima tužilaca – uhapšeni su agentima Federalnog istražnog biroa (FBI) priznali da su uništili tragove komnikacije sa zvaničnikom kineske vlade nakon što su saznali da su pod istragom.

Informacija o hapšenju objelodanjena je u momentu kada je Sekretarijat za pravosuđe intenzivirao istrage o, kako ih definiše, pokušajima transnacionalne represije koju sprovode američki protivnici poput Kine i Irana.

Američke federalne vlasti do sada su optužile više od deset kineskih i državljana drugih zemalja za nadzor i uznemiravanje disidenata koji žive u Sjedinjenim Državama. Tu spadaju i pokušaji nasilne repatrijacije građana koje je Kina smatrala bjeguncima.

Inače, direktor FBI Kristofer Rej je u novembru 2022, tokom pretresa u američkom Senatu, izrazio zabrinutost zbog postojanja tajnih kineskih policijskih stanica američkim gradovima.

Tom prilikom je rekao da uspostavljanjem policijskog prisustva u Sjedinjenim Državama kineske vlasti krše suverenitet i zaobilaze saradnju sa američkim agencijama za primjenu zakona.

Bonus video: