UN "zabrinute" jer SAD "nadziru komunikacije" generalnog sekretara Guteresa

"UN su jasno stavile do znanja da takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Država po Povelji UN i Konvenciji o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija"

7688 pregleda 5 komentar(a)
Gutereš, Foto: Reuters
Gutereš, Foto: Reuters

Ujedinjene nacije su zvanično "izrazile zabrinutost" Sjedinjenim Državama pošto su se u štampi pojavili izvještaji o "nadzoru" komunikacija generalnog sekretara UN, Antonija Gutereša - rekao je njegov portparol, žaleći se na "aktivnosti koje su u suprotnosti sa obavezama SAD".

"UN su zemlji-domaćinu zvanično izrazile zabrinutost zbog nedavnih izvještaja da su komunikacije generalnog sekretara i drugih visokih zvaničnika UN podvrgnute nadzoru i miješanju vlasti SAD", navodi se u saopštenju.

"UN su jasno stavile do znanja da takve akcije nisu u skladu sa obavezama Sjedinjenih Država po Povelji UN i Konvenciji o privilegijama i imunitetima Ujedinjenih nacija", dodaje se.

"Vašington post", pozivajući se na povjerljive dokumente Pentagona, prenio je da su Sjedinjene Države prisluškivale razgovore Gutereša s drugim zvaničnicima UN, posebno o Ukrajini.

Za objavljivanje tih dokumenata je pravosuđe SAD u petak optužilo jednog vojnika. Objavljivanje niza povjerljivih američkih dokumenata, posebno o ratu u Ukrajini, je dovelo Vašington u neugodan položaj.

Bonus video: