Berbok: Djelovi posjete Kini više nego šokantni

Njemačka šefica diplomatije ocijenila da Kina sve više postaje rival nego trgovinski partner

12347 pregleda 15 komentar(a)
Analena Berbok, Foto: Rojters
Analena Berbok, Foto: Rojters

Njemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok opisala je juče djelove njene nedavne posjete Kini kao “više nego šokantne” i kazala da Peking sve više postaje sistemski rival nego trgovinski partner i konkurent.

Oštre primjedbe uslijedile su nakon što je Berbokova prošle nedjelje posjetila Peking gdje je upozorila da će svaki pokušaj Kine da kontroliše Tajvan biti neprihvatljiv.

Peking polaže pravo na demokratski Tajvan kao na kinesku pokrajinu i nikada nije isključio mogućnost upotrebe sile kako bi stavio ostrvo pod svoju kontrolu, podsjeća Rojters.

Berbokova je takođe kazala da Kina želi da slijedi sopstvena pravila na uštrb međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima. Peking je zauzvrat zatražio od Njemačke da podrži “ponovno ujedinjenje” Tajvana i istakao da Kina i Njemačka nijesu neprijatelji već partneri.

Berbok Kina
foto: Reuters

U jučerašnjem obraćanju pred donjim domom njemačkog parlamenta povodom njene posjete Kini, Berbokova je kazala “dio toga je zaista bio više nego šokantan”.

Ona nije ulazila u detalje, mada je njen komentar uslijedio nakon što je kazala da Kina postaje sve više represivna na unutrašnjem planu koliko i agresivna na spoljašnjem. Istakla je da je za Njemačku Kina partner, konkurent i sistemski rival, ali da je sada njen utisak “da se aspekat sistemskog rivala sve više i više povećava”.

Kina je najveći trgovinski partner Njemačke, kazala je Berbokova, ali to ne znači i da je Peking takođe najvažniji trgovinski partner Njemačke. Takođe je istakla da Njemačka vlada želi da sarađuje sa Kinom, ali ne želi da ponovi greške iz prošlosti, kao, na primjer, ideju o “promjeni kroz trgovinu”, koja predviđa da Zapad može ostvariti političke promjene u autoritarnim režimima kroz komercijalne aktivnosti.

Berbokova je kazala da Kina ima odgovornost da radi ka uspostavljanju mira u svijetu, naročito koristeći uticaj koji ima na Rusiju u ratu u Ukrajini.

Pozdravila je obećanje Pekinga da neće snabdijevati oružjem Rusiju, ali je dodala da će Berlin vidjeti kako to obećanje funkcioniše u praksi.

U odstupanju od politika bivše kancelarke Angele Merkel, vlada Olafa Šolca razvija novu strategiju za Kinu kako bi smanjila zavisnost od azijske ekonomske supersile, ključnog izvoznog tržišta za njemačke proizvode.

Bonus video: