Sjeverna Koreja: Nanijećemo SAD patnju i bol

"Svijet će biti svjedok kako Sjeverna Koreja može da ukroti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu da zamisle", navodi se u saopštenju Pjongjanga
3 komentar(a)
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Kim Džong Un, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.09.2017. 05:38h

Sjeverna Koreja upozorila je SAD da će im "nanijeti najveću patnju i bol" ako nastave sa zahtjevima za novim, strožijim sankcijama Sjevernoj Koreji zbog njenog raketnog i nuklearnog programa.

SAD su formalno zatražile od Savjeta bezbjednosti UN da danas glasa o nacrtu rezolucije koji predviđa nove, strožije sankcije Sjevernoj Koreji.

SAD želi da Savjet bezbjednosti nametne naftni embargo Sjevernoj Koreji, zabrani izvoz tekstila, zapošljavanje sjevernokorejskih radnika u inostranstvo kao i zamrzavanje imovine. Takođe traži se da se donese zabrana putovanja sjevernokorejskom lideru Kim Džonh Unu.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje je upozorilo da ako Vašington istraje u usvajanju, kako su naveli, nezakonite rezolucije, Sjeverna Koreja će preduzeti mjere kako bi "SAD platile cijenu".

"Mjere koje ćemo preduzeti nanijeće SAD najveću patnju i bol. Svijet će biti svjedok kako Sjeverna Koreja može da ukroti američke gangstere nizom mjera koje će biti teže nego što oni mogu da zamisle", stoji u saopštenju Pjongjanga.

Savjet bezbjednosti UN zasjedaće danas i raspravljati o novim sankcijama Sjevernoj Koreji, optuženoj da ugrožava mir nuklearnim i balističkim programom. Kako prenosi Index, nije poznato kako će sjevernokorejski saveznici Kina i Rusija glasati.

Da bi se prihvatila rezolucija Savjeta bezbjednosti, treba devet glasova "za", s tim da nijedna od stalnih članica - Britanija, SAD, Francuska, Rusija i Kina - ne smije uložiti veto.

Napetosti na Korejskom poluostrvu su eskalirale nakon više lansiranja raketa i nakon nedavnog šestog nuklearnog testiranja.

Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja blizu postizanja cilja da razvije moćno nuklearno oružje koje bi moglo da dosegne do SAD.

Bonus video: