SAD olakšale odlazak gotovo hiljadu Amerikanaca iz Sudana

Hiljade Sudanaca zarobljeno je u bombardovanjima i razmjeni vatre od kada su izbili sukobi 15. aprila između šefa vojske generala Abdela Fataha al Burhana i šefa paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdanea Dagloa

2440 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Gotovo hiljadu Amerikanaca napustilo je Sudan uz pomoć svoje vlade od početka sukoba između vojske i paravojne grupe u Kartumu, saopštio je danas Stejt department navodeći da je drugi konvoj stigao u Port Sudan.

"U okviru mulitnacionalnih napora američka vlada zajedno sa svojim saveznicima i partnerima olakšala je odlazak gotovo 1.000 američkih državljana iz Sudana od početka nasilja", rekao je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je precizirao da je drugi konvoj koji je organizovala vlada stigao do priobalnog grada Port Sudana gdje su evakuisani ljudi mogli da uđu na bordove za Džedu i Saudijsku Arabiju. Slična operacija organizovana je juče.

Hiljade Sudanaca zarobljeno je u bombardovanjima i razmjeni vatre od kada su izbili sukobi 15. aprila između šefa vojske generala Abdela Fataha al Burhana i šefa paravojne grupe Snage za brzu podršku (RSF) generala Mohameda Hamdanea Dagloa.

Jaki sukobi nastavljeni su i danas u Kartumu iako je na snazi humanitarno primirje koje su dvije strane danas produžile na još tri dana.

Bonus video: