Rakete na Izrael zbog smrti zatvorenika

Sukobi u okupiranoj Zapadnoj obali nakon što je u zatvoru poslije štrajka glađu preminuo politički lider Islamskog džihada

6726 pregleda 3 komentar(a)
Palestinka pored fotografije Kadira Adnana, Foto: Rojters
Palestinka pored fotografije Kadira Adnana, Foto: Rojters

Palestinske naoružane grupe ispalile su juče rakete iz Gaze na južni Izrael nakon što je jedan od lidera Islamskog džihada preminuo u pritvoru pošto je 87 dana štrajkovao glađu, što je prva takva smrt u posljednjih više od tri decenije.

Kadir Adnan, koji je čekao suđenje, pronađen je u nesvjesnom stanju u svojoj ćeliji i prebačen u bolnicu, gdje je nakon pokušaja oživljavanja proglašen mrtvim, saopštila je izraelska Zatvorska služba. Stotine ljudi izašle su na ulice Gaze u znak protesta, a u dva navrata je raketama gađan Izrael za što je odgovornost preuzela grupa koja okuplja militantne frakcije, uključujući Hamas i Islamski džihad.

Protesti u Zapadnoj obali zbog smrti Adnana
Protesti u Zapadnoj obali zbog smrti Adnanafoto: REUTERS

Izraelska vojska je saopštila da su najmanje tri rakete ispaljene iz Gaze u satima nakon što je Adnan proglašen mrtvim, a još 22 su ispaljene kasnije tokom popodneva. Izraelski sistemi vazdušne odbrane presreli su četiri rakete, prenosi Rojters.

Od 2011. godine Adnan je najmanje u tri navrata štrajkovao glađu u znak protesta zbog izraelskih hapšenja i zatvaranja bez podizanja optužnice. Tu taktiku koristili su i drugi palestinski zatvorenici, ponekad masovno, ali od 1992. nijedan nije preminuo.

Osporavajući navode Zatvorske službe, Adnanov advokat Džamil al Katib i ljekarka iz grupe za zaštitu ljudskih prava koji su ga nedavno posjetili optužili su izraelske vlasti da su mu uskraćivale medicinsku njegu. “Zahtijevali smo da bude prebačen u civilnu bolnicu gdje bi mogao biti adekvatno praćen. Nažalost takav zahtjev je odbijen”, kazao je Al Katib za Rojters.

Adnan, 45, je bio iz Dženina u okupiranoj Zapadnoj obali. Izvori iz Islamskog džihada tvrde da je on bio jedan od njihovih političkih lidera. Ta frakcija ima ograničeno prisustvo na Zapadnoj obali, ali je druga najsnažnija oružana grupa u Gazi, kojom upravlja Hamas i gdje su izraelska snage protiv njih ratovale prošlog avgusta..

Izraelski vojnici u Zapadnoj obali
Izraelski vojnici u Zapadnoj obalifoto: REUTERS

Lina Kasem Hasan iz organizacije Ljekari za ljudska prava u Izraelu kazala je da je posjetila Adnana 23. aprila, kada je imao 40 kilograma manje i teško disao, ali je bio svjestan. “Njegova smrt je mogla biti izbjegnuta”, kazala je Kasim za Rojters, tvrdeći da je nekoliko izraelskih bolnica odbilo da primi Adnana.

Bonus video: