Pakistan: Ekstremisti ubili osam nastavnika i šest vojnika

Nasilje ističe izazove sa kojima se suočava vlada premijera Šahbaza Šarifa usljed sve češćih napada ekstremista širom zemlje posljednjih mjeseci

1813 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naoružani napadači su danas ubili sedam nastavnika u školi na sjeverozapadu Pakistana i još jednog iz iste prosvjetne ustanove, u odvojenom napadu na putu.

Ranije danas, u drugim djelovima tog regiona, ubijeno je šest pakistanskih vojnika u razmjeni vatre sa ekstremistima.

Nasilje ističe izazove sa kojima se suočava vlada premijera Šahbaza Šarifa usljed sve češćih napada ekstremista širom zemlje posljednjih mjeseci.

U Kuramu, okrugu u sjeverozapadnoj provinciji Hiber Pahtunhva, koje se graniči sa Avganistanom, grupa naoružanih ljudi upala je u državnu školu dok su učenici polagali ispite. Sedam ubijenih nastavnika bili su pripadnici manjinske šiitske zajednice, koja je često na meti ekstremista.

Jedan nastavnik iz iste škole, sunitski musliman, ubijen je iz vatrenog oružja na putu u Kuramu.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, a policija navodi da nije poznato da li su povezani.

Ranije danas, šest vojnika je poginulo u razmjeni vatre u Sjevernom Vaziristanu, drugom okrugu u provinciji Hajber Pahtunhva. Vojska je objavila da su u sukobu poginula i trojica ekstremista, ali druge detalje nije iznijela.

Taj region je nekadašnje uporište pakistanskih talibana (TTP), koji su saveznici avganistanskih talibana, i drugih ekstremista.

Bonus video: