Direktorica MMF -a: Rizik od urušavanja globalne ekonomije u neprijateljske blokove sve više raste

"Nakon decenije razvoja globalne integracije, postoji sve veći rizik da se svijet može podijeliti na neprijateljske ekonomske blokove. Taj će scenario biti poguban za sve, uključujući i stanovnike Evrope", rekla je Geogijeva

7081 pregleda 8 komentar(a)
Georgijeva, Foto: Reuters
Georgijeva, Foto: Reuters

Rizik od urušavanja globalizovane ekonomije u neprijateljske blokove sve više raste, ali pokazaće se da je takav razvoj događaja štetan za sve, ocijenila je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristalina Georgijeva.

"Nakon decenije razvoja globalne integracije, postoji sve veći rizik da se svijet može podijeliti na neprijateljske ekonomske blokove. Taj će scenario biti poguban za sve, uključujući i stanovnike Evrope", rekla je Georgijeva na forumu u Briselu.

Ona je trenutnu situaciju okarakterisala kao opasan trenutak u istoriji i dodala da opasnost od raskola raste usporedno s rastom svjetske ekonomije tempom koji je ispod istorijskih standarda, prenosi SEEbiz.

U aprilu je fond prognozirao pogoršanje globalnog rasta u ovoj godini oko 2,8 odsto, a u narednoj godini će iznositi tri odsto.

Međunarodna organizacija upozorila je da je vjerovatnoća da će se taj nivo krajem ove godine smanjiti na ispod dva odsto iznosi 25 odsto.

Bonus video: