EU otkazala prijem u Tel Avivu da izraelski ministar ultranacionalista ne bi govorio

Odnosi Izraela sa EU su već napeti zbog izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali. Ben-Gvir, vođa partije Jevrejska snaga, ministar nacionalne bezbjednosti, trebalo je da predstavlja Vladu Izraela na Danu Evrope u utorak

3657 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija je danas saopštila da otkazuje diplomatski prijem u Tel Avivu planiran za utorak kako bi spriječila prisustvo izraelskog ministra ultranacionaliste Itamara Ben-Gvira.

Takav čin protesta delegacije EU u Izraelu protiv člana vlade premijera Benjamina Netanjahua, najdesnije orijentisane u istoriji Izraela, mogao bi da izazove diplomatski spor između jevrejske države i tog bloka zamalja, konstatuje AP.

Odnosi Izraela sa EU su već napeti zbog izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali.Ben-Gvir, vođa partije Jevrejska snaga, ministar nacionalne bezbjednosti, trebalo je da predstavlja Vladu Izraela na Danu Evrope u utorak.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen je u nedjelju izjavio da je Ben-Gvira odabrao sekretar vlade "ne kao predstavnika partije Jevrejska snaga već da predstavlja Vladu Izraela".

EU je međutim odlučila da "otkaže diplomatski prijem" jer, kako je navedeno, ne želi da "ponudi platformu nekome čiji pogledi protivrječe onome za šta se zalaže Evropska unija".

Ben-Gvir je bivši ultradesničarski aktivista, tvrdokorni jevrejski naseljenik sa Zapadne obale koji je bio osuđen za huškanje na nasilje i podršku jevrejskoj terorističkoj organizaciji.

Kao predstavnik vlade na Danu Evrope trebalo je da se Ben-Gvir obrati prisutnima.

On je ocijenio da je sramota da se EU, koja pretenduje da predstavlja demokratske vrijednosti i multikulturalizam, ponaša nediplomatski.

Netanjahu je peti put postao premijer krajem decembra na čelu koalicije partija ultraortodoksnih Jevreja i ultranacionalista, uključujući i malu Ben-Gvirovu stranku.

Glavni prioritet te vlade je širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.

EU, kao i veći dio međunarodne zajednice, smatra jevrejska naselja na Zapadnoj obali nelegalnim na osnovu međunarodnog prava i preprekom za mir sa Palestincima.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i pojas Gaze u ratu 1967. godine.

Palestinci teže da na svim tim teritorijama osnuju nezavisnu državu.

Bonus video: