Izrael ubio trojicu vođa Islamskog džihada u vazdušnim napadima na Gazu

Iz vojnog krila Islamskog džihada potvrdili su smrt trojice komandanata

1263 pregleda 2 komentar(a)
Stradale vođe Islamskog Džihada, Foto: Reuters
Stradale vođe Islamskog Džihada, Foto: Reuters

Izrael je ubio trojicu visokih komandanata Islamskog džihada u vazdušnim napadima na pojas Gaze. Tokom napada je, kako su palestinski zvaničnici rekli, takođe ubijeno najmanje devet civila, uključujući četvoro djece.

Vazdušni napadi, za koje je izraelska vojska saopštila da ih je izvela protiv militantne grupe, predstavljali su najnoviji incident u tokom više od godinu dana rastućeg nasilja koji je dovelo do ponovnih izraelskih vojnih napada, talasa palestinskih uličnih napada na Izraelce i eskalacije sukoba, prenosi N1

Svjedoci su rekli da je u utorak rano ujutro eksplozija pogodila gornji sprat stambene zgrade u gradu Gaza i kuću u gradu Rafi. Vazdušni napadi bili su usmjereni na mjesta za obuku militanata, izvijestio je AP, prenosi Gardijan.

Izraelska vojska saopštila je da je gađala trojicu visokih komandanata Islamskog džihada, druge najmoćnije naoružane grupe u blokiranoj obalskoj enklavi, koju kontroliše islamistička militantna grupa Hamas. U napadima je učestvovalo 40 aviona, saopštila je vojska.

"Svaki terorista koji naudi izraelskim građanima biće primoran da zažali zbog toga“, rekao je izraelski ministar odbrane Joav Galant.

Jedan od zvaničnika iz oblasti zdravstva u Gazi rekao je da je najmanje 12 ljudi ubijeno, a 20 ranjeno u napadima koji su pogodili stambene oblasti u gusto naseljenom pojasu.

Portparol izraelske vojske rekao je da vojska ispituje izvještaje o smrtnim slučajevima civila, ali nije imao komentar u datom trenutku.

To su Džihad Šaker al Ganam, sekretar vojnog saveta Al Kuds brigada, Kalil Salah al Bahtini, komandant Sjevernog regiona i Tarik Muhamed Ezedin, vođa vojnih operacija na okupiranoj Zapadnoj obali.

Vojno krilo Islamskog džihada potvrdili su smrt trojice komandanata.

Vazdušni napadi, koji su počeli nešto poslije dva sata poslije ponoći po lokalnom vremenu, trajali su skoro dva sata, prema izvještajima agencije Frans Pres, uz novu eksploziju koja se čula na istoku.

Izraelska vojska je saopštila da je gađala 10 lokacija za proizvodnju oružja i infrastrukture, uključujući radionice za proizvodnju raketa i one za izradu betona koji se koristi za tunele, kao i vojna sjedišta koja pripadaju grupi.

Ona je prije napada pozvala građane koji žive u gradovima u krugu od 40 km od Gaze da ostanu u blizini skloništa.

Militantne grupe su rekle da će odgovoriti na udare.

"Bombardovanje će biti dočekano bombardovanjem, a napad će biti dočekan napadom“, rekao je Tarek Selmi, portparol Islamskog džihada.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo napad Izraela i saopštilo da su politički pregovori jedini način da se postigne bezbjednost i stabilnost.

Prošle nedjelje, militanti u Gazi ispalili su nekoliko talasa raketa prema južnom Izraelu, a izraelska vojska je odgovorila vazdušnim napadima, nakon smrti visokog člana Islamskog džihada, Кhadera Adnana, u izraelskom zatvoru gdje je štrajkova glađu. Prekid vatre je postignut uz posredovanje Egipta, UN i Кatara.

Više od 100 Palestinaca i najmanje 19 Izraelaca i stranaca ubijeno je u sukobima od januara.

Bonus video: