Islamski džihad - palestinska grupa sa iranskim novcem

Nakon izraelskog napada u Gazi u kojem su stradala trojica militanata i desetoro civila, realne prijetnje od eskalacije nasilja

11857 pregleda 47 reakcija 0 komentar(a)
Sa sahrane ubijenih komandanata Islamskog džihada u Gazi, Foto: Rojters
Sa sahrane ubijenih komandanata Islamskog džihada u Gazi, Foto: Rojters

Izrael je ubio trojicu komandanata Islamskog džihada i desetoro civila u jučerašnjem iznenadnom napadu na Gazu, što je izazvalo prijetnje odmazdom i eskalacijom sukoba.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je kazao da je spreman za svaki scenario nakon napada na Islamski džihad, a u jasnom pokazatelju da očekuju eskalaciju, Izrael je zatvorio puteve u izraelskim gradovima blizu Gaze, dao instrukcije građanima da budu blizu skloništa i mobilisao vojne rezerviste, prenosi Rojters.

Gaza
foto: Reuters

Razmjeri eskalacije će, kako ocjenjuje britanska agencija, zavisiti od toga da li će se uključiti militanti vladajućeg Hamasa, kao što je to bio slučaj u ratu 2021. godine.

Islamski džihad je identifikovao ubijene zapovjednike kao Džihada Ganama, Kalila al Bahtinija i Tarika Izeldina i obećao odmazdu jednakih razmjera.

Grupu su kasnih 1970-ih godina osnovali Fati Šikaki i Abdel Aziz Odeh i dobili su podršku Palestinaca razočaranih u Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) Jasera Arafata. Šikaki je 1995. godine ubijen na Malti, očigledno od strane izraelskih agenata.

Grupa se zaklela da će uništiti Izrael i zamijeniti ga islamskom državom koja će se protezati na teritoriji koji je pripadala Palestini prije 1948. godine, uključujući Zapadnu obalu i Gazu, a koju je Izrael zauzeo u ratu 1967.

Islamski džihad prima finansijsku podršku Irana za koju Izrael procjenjuje da iznosi desetine miliona dolara godišnje. Grupa ima sjedišta u Bejrutu i Damasku, a njeno prisustvo na okupiranoj Zapadnoj obali, mada ograničenije nego u Gazi, nedavno je poraslo.

Rojters podsjeća da Islamski džihad ima drugu po veličini oružanu mrežu u Gazi poslije mreže vladajuće militantne grupe Hamas. Teško je doći do preciznih podataka o brojnosti Islamskog džihada, a prema podacima američke Centralne obavještajne agencije (CIA) grupa ima od oko 1000 do nekoliko hiljada pripadnika. Takođe, posjeduje značajan arsenal raketa, minobacača i antitenkovskih projektila.

Za razliku od Hamasa, Islamski Džihad ne učestvuje na palestinskim parlamentarnim izborima i djeluje da nema ambicija za formiranje vlade u Gazi ili na Zapadnoj obali.

Izrael, Sjedinjene Države i evropske zemlje su islamski džihad označile kao terorističku grupu.

Bonus video: