”Okupacija mi je uzela djecu”

Nakon napada u utorak u kojem je stradalo desetoro civila, uključujući djecu i žene, Izrael nastavio da gađa mete u Gazi, militanti odgovorili raketnom paljbom

13608 pregleda 4 komentar(a)
Rođaci stradalih djevojaka u izraelskom napadu u Gazi, Foto: Rojters
Rođaci stradalih djevojaka u izraelskom napadu u Gazi, Foto: Rojters

Mladić iz Gaze koji je posljednji put vidio svoju vjerenicu svega nekoliko minuta prije nego što je ubijena u izraelskom vazdušnom napadu kazao je da su posljednje zajedničke trenutke proveli razgovarajući o tome kako će pozirati na fotografiji povodom vjeridbe.

”Otišao sam 15 minuta prije nego što je poginula”, kazao je juče za Rojters 19-godišnji Mohamed Said, u ruševinama porodične kuće njegove vjerenice gdje su se sastali dan ranije.

”Obećali smo jednom drugom da će nas samo smrt rastaviti. To se i dogodilo”, kazao je mladić.

Gaza
foto: REUTERS

Njegova vjerenica Danija Adas, takođe 19-godišnjakinja i njena sestra Iman, 16, stradale su kada su izraelski avioni pogodili susjednu zgradu gdje je živio navodni lider Islamskog džihada Kalil al Bahtini sa suprugom i kćerkom, koji su takođe ubijeni.

Danija je već bila mrtva kada su spasioci izvukli njeno tijelo iz ruševina, dok je Iman preminula kasnije u bolnici, kazala je za Rojters njihova majka Asmahan Adas. One su među desetoro civila koji su stradali u napadima u utorak, uključujući petoro žena i četvoro djece.

Majka kaže da je dozivala svoje kćerke ali da one nijesu odgovarale. “Svuda je bilo prašine, ali ja sam ipak ušla u sobu. Željela sam da spasim moje kćerke kada sam vidjela da se cijela prostorija srušila na njih”, kazala je ona za britansku agenciju. “Okupacija mi je uzela ono najdraže, uzela mi je djecu”, kazala je ona.

Asmahan Adas, majka stradalih djevojaka
Asmahan Adas, majka stradalih djevojakafoto: Reuters

Izraelski zvaničnici tvrde da je Al Bahtini bio jedan od trojice lidera Islamskog džihada koji su bili meta napada, optužujući ih za raketne napade na Izrael prošle nedjelje. Potvrdili su da su u vazdušnim napadima stradale žene i djece, ali tvrde da Izrael pokušava da ograniči civilne žrtve.

Međutim, palestinski zvaničnici su kazali da je Izrael gađao stambene zgrade u priobalnoj enklavi, gdje na teritoriji od svega 365 kilometara kvadratnih živi 2,3 miliona ljudi. Prema podacima ministarstva zdravlja 21 osoba je stradala u Gazi od utorka.

Izraelske snage i juče su gađale mete Islamskog džihada u Gazi, a palestinski militanti u enklavi lansirali su rakete preko granice, usljed čega su stanovnici čak i udaljenog Tel Aviva išli u skloništa.

Više od 270 raketa je ispaljeno u roku od dva sata, kazao je portparol vojske. Zajednička komanda militantnih grupa Gaze, koja uključuje Islamski džihad i Hamas koji upravlja enklavom, preuzela je odgovornost za raketne napade.

Medicinski zvaničnici iz Gaze tvrde da je 16-godišnja izraelska blokada podrila razvoj zdravstvenih institucija i uništila ekonomiju usljed čega više od polovine stanovništva živi u siromaštvu.

Izrael je povukao svoje vojnike i naseljenike 2005, ali i dalje ograničava pristup Gaze moru i kontroliše vazdušni prostor. Takođe ograničava protok robe i ljudi na dva prelaza.

Bonus video: