Izraelski napadi na pojas Gaze: Ubijen komandir Islamskog džihada, od utorka 25 mrtvih

Islamski džihad koji je ispalio nekoliko stotina raketa od srijede popodne zaprijetio je da "izraelska ubistva naće proći nekažnjeno i da su za otpor sve opcije na stolu"

4690 pregleda 2 komentar(a)
Detalj iz Kan Junisa, Foto: Reuters
Detalj iz Kan Junisa, Foto: Reuters

Komandir Islamskog džihada ubijen je protekle noći u novom izraelskom napadu iz vazduha na pojas Gaze, gdje je od utorka ubijeno 25 ljudi, saopštile su lokalne vlasti.

Islamski džihad koji je ispalio nekoliko stotina raketa od srijede popodne zaprijetio je da "izraelska ubistva naće proći nekažnjeno i da su za otpor sve opcije na stolu".

Vojno krilo te organizacije, Brigade Al-Kuds, saopštilo je da je komandir raketne jedinice Ali Gali ubijen na jugu pojasa Gaze sa "drugim mučenicima".

Očevici su rekli da je najviši sprat zgrade uništen u izraelskom napadu na Kan Junisu, a palestinski zdravstveni izvori su saopštili da su ubijene još dvije osobe.

Izraelska vojska je u saopštenju potvrdila da su "borbeni avioni ciljali" Galija dok se "krio u stanu u Kan Junisu".

Trenutna eskalacija nasilja je najžešća između palestinskih oružanih organizacija u pojasu Gaze pod kontrolom islamskog Hamasa i Izraela od avgusta 2022. godine.

U telefonskom razgovoru sa Cahijem Hanegbijem, svojim izraelskim kolegom, Džejk Saliven, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džozefa Bajdena naglasio je potrebu za smirivanjem i sprečavanjem daljeg gubitka života, aludirajući na nastojanja Egipta da osigura prekid vatre, saopštila je Bijela kuća.

Nešto ranije je portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (UN) rekao da je Antonio Gutereš "veoma zabrinut" i želi da osigura da "neće biti dalje eskalacije".

Otkako su Palestinci ispalili prve rakete u srijedu popodne, sirene za protivraketnu uzbunu su se oglasile u izraelskim grdovima oko pojasa Gaze, ali i daleko na istoku u Berševi i području Tel Aviva 80 kilometara sjevernije.

Po podacima izraelske vojske, do 21.30 sati po lokalnom vremenu ispaljeno je 469 raketa iz pojasa Gaze od kojih su 333 ušle u izraelski vazdušni prostor.

Više od polovine je presreo protivraketni odbrmbeni sistem. Pričinjena je velika šteta, a žrtava nije bilo.

Islamski džihad, organizacija koju Izrael, Evropska unija (EU) i SAD opisuju kao "terorističku", od utorka je na meti izraelskih napada.

Ta organizacija je obećala, kako je navela, "odgovor u istoj mjeri kakvi su i zločini nad našim narodom i našim borcima" - eliminacija trojice njegovih vojnih vođa u izraelskim napadima u kojima je u utorak u pojasu Gaze poginulo 15 ljudi, uključujući četvoro djece.

U napadima izraelske vojske od tada je ubijeno još deset ljudi među kojima je desetogodišnja djevojčica i četiri borca Narodnog fronta za oslobođenje Palestine (PFLP), prema podacima tog pokreta.

Pojas Gaze, skučena teritorija opterećena siromaštvom i nezaposlenošću, gdje 2,3 miliona Palestinaca živi pod izraelskom blokadom, poprište je nekoliko ratova sa Izraelom od 2008. godine.

"Osjećam kao da će izbiti rat, postoji napetost i strah", rekao je za AFP Monther Abdalah, 50-godišnji stanovnik Gaze.

Bonus video: