Nastavljeni izraelski i palestinski napadi u pojasu Gaze: Pregovori o prekidu vatre zamrznuti

Islamski džihad je juče popodne ispalio dugometne rakete u pravcu Izraela i šrapnel je pogodio stambenu zgradu u gradu Rehovotu u centralnom Izraelu. Izraelski borbeni avioni su potom ciljali mjesta odakle se ispaljuju rakete. Uprkos sporadičnim izraelskim napadima situacija je jutros bila relativno mirna

3209 pregleda 2 komentar(a)
Posljedice izraelski napada na Gazu, Foto: Reuters
Posljedice izraelski napada na Gazu, Foto: Reuters

Izraelski napadi iz vazduha na pojas Gaze i palestinsko raketiranje nastavljeni su dok su strani posrednici nastoje da postignu dogovor o prekidu vatre.

Pregovori su međutim zamrznuti poslije raketne vatre usmjerene na područje Jerusalima, javili su izraelski mediji.

U napadima započetim u utorak, ubijen je najmanje 31 Palestinac, a u odmazdi palestinskih ekstremista poginula je jedna osoba u Izraelu, prenio je AP.

Islamski džihad je juče popodne ispalio dugometne rakete u pravcu Izraela i šrapnel je pogodio stambenu zgradu u gradu Rehovotu u centralnom Izraelu.

Izraelski borbeni avioni su potom ciljali mjesta odakle se ispaljuju rakete.

Uprkos sporadičnim izraelskim napadima situacija je jutros bila relativno mirna.

Islamski džihad nije raketirao Izrael protekle noći što je povećalo nade da će Egipat, Katar i Ujedinjene nacije moći da posreduju prekidu vatre.

Poslije 12-časovnog zatišja sirene za raketnu uzbunu oglasile u blizini Jerusalima, a stanovnici izraelskih naselja su čuli eksplozije i videli crni dim kako se diže iznad brda poslije presretanja rakete.

Kabinet premijera Izraela Benjamina Netanjahua je saopštio da se procjenjuje bezbjednosna situacija i potom su izraelski mediji objavili da su pregovori o prekidu vatre zamrznuti i da slijedi odmazda.

Meta izraelskih napada ove nedjelje je Islamski džihad, druga po veličini ekstremistička organizacija u pojasu Gaze, kojom vlada Hamas.

Od početka napada ubijena su petorica komandira Islamskog džihada, kako tvrdi izraelska strana, a pripadnici te organizacije su ispalili više od 800 raketa u pravcu gusto naseljenih djelova Izraela.

Izraelska vojska je pogodila najmanje 215 ciljeva u pojasu Gaze uključujući mjesta odakle se ispaljuju rakete i mine i ekstremiste koji su se pripremali da ih ispale.

U pojasu Gaze ubijeno je sedmoro djece i četiri žene, po podacima humanitarne kancelarije UN.

Izraelska vojska i Palestinski centar za prava navode da je najmanje troje djece poginulo kada su palestinske rakete pogrešno ispaljene i pale u pojas Gaze.

Pogođeno je i 47 stambenih jedinica i 165 Palestinaca je ostalo bez krova nad glavom.

Više od 90 Palestinaca je ranjeno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Smrt civila izazvala je osude u arapskom svijetu i zabrinutost u SAD i u Evropi.

U prethodna četiri rata protiv Hamasa Izrael se suočavao sa optužbama za ratne zločine zbog smrti civila i koriščenja teškog naoružanja u gusto naseljenoj teritoriji.

Izraelski zvaničnici su na te optužbe odgovarali da palestinske ekstremističke organizacije koriste civile kao ljudske štitove tako što napadaju iz stambenih područja.

Prije nego što su sukobi juče eskalirali činilo se da je prekid vatre izvjestan.

Današnje relativno zatišje pobudilo je nade da će dogovor biti postignut.

Zvaničnici Hamasa su jutros rekli lokalnim medijima da Egipat pojačava nastojanja da se nasilje zaustavi i da pregovara i sa Hamasom i sa Islamskim džihadom.

Izraelski napad je započeo, kako je rečeno, u znak odmazde za baražnu raketnu vatru Islamskog džihada na Izrael prošle nedjelje poslije smrti jednog člana te organizacije od štrajka glađu u izraelskom zatvoru.

Visoki zvaničnik Islamskog džihada Ihsan Ataja se žalio danas da posrednici nisu u stanju da pruže toj organizaciji nikakve garancije.

On je rekao da postoji nesporazum zbog zahtjeva Islamskog džihada da Izrael obustavi ciljana ubistva.

Najnoviji sukob Izraela i Islamskog džihada, najžešći od avgusta prošle godine, započeo je simultanim izraelskim napadima iz vazduha u kojem su ubijena tri komandira te organizacije, dve njihove supruge i deca dok su spavali u svojim domovima.

Šef političkog krila Islamskog džihada Muhamed al-Hindi bio je optmističniji. On je u Kairu izjavio da se nada da će obje strane danas postići dogovor i poštovati ga.

Bonus video: