U brazilskom dijelu Amazonije u aprilu sječa šuma opala za 68 odsto

"Poslednja četiri mjeseca pokazuju smanjenje od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine... To je pozitivno, ali da bismo potvrdili da postoji jasan trend smanjenja, moramo sačekati rezultate kad je vrhunac sječe šuma, a to je avgust", rekao je Silva

6137 pregleda 2 komentar(a)
Amazonija (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Amazonija (Ilustracija), Foto: Shutterstock

Krčenje šuma u ​​brazilskom dijelu Amazonije u aprilu je opalo za 68 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, navodi se u danas objavljenim zvaničnim podacima, koji ukazuju na veliki rezultat, za koji ipak treba da se vidi da li je trajni trend.

Četiri mjeseca od dolaska na vlasti Luisa Inasija Lule da Silve, koji je obećao da će okončati krčenje šuma u ​​najvećoj prašumi na svijetu do 2030. godine, uništeno je oko 328 kvadratnih kilometara šumske površine, pokazuju satelitiski podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja.

To je drastično smanjenje u poređenju sa 1.026 kvadratnih kilometara posječenih u aprilu 2022. godine, u poslednjoj godini vladanja ekstremno desničarkog predsjednika Žaira Bolsonara.

To je i najveći pad u 2023. godini, posle pada od 61 odsto zabilježenog u januaru, u poređenju sa istim mjesecom 2022.

Stručnjak za zaštitu životne sredine Danijel Silva ocijenio je da postoje naznake poboljšanja u Amazoniji.

"Poslednja četiri mjeseca pokazuju smanjenje od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine... To je pozitivno, ali da bismo potvrdili da postoji jasan trend smanjenja, moramo sačekati rezultate kad je vrhunac sječe šuma, a to je avgust", rekao je Silva.

Stručnjak je upozorio na situaciju u Seradu, regionu savane bogate biodiverzitetom koji se nalazi na jugu Amazonije, gdje je zabilježeno povećanje krčenja šuma od 60 odsto tokom prva četiri mjeseca ove godine.

"Postoji hitna potreba da vlada smisli solidan plan za borbu protiv krčenja šuma u ​​tom dijelu, koji je već izgubio polovinu svoje prvobitne vegetacije", rekao je Silva.

Prema ekspertima, uništavanje šuma u ​​ogromnom Brazilu uglavnom je posledeca poljoprivredne eksploatacije.

Nekoliko zemalja je obećalo pomoć Brazilu, odnosno Fondu za Amazoniju, koji je osnovan 2008. godine za vrijeme prvog predsjedničkog mandata Lule da Silve.

Bonus video: