CIA pozvala Ruse da je kontaktiraju

Kremlj je stavio špijune u pripravnost nakon što je američka agencija objavila snimak u kojem od Rusa traži da sa njom podijele “istinu”

10773 pregleda 10 komentar(a)
Sa vojne parade na Dan pobjede u Moskvi, Foto: Rojters
Sa vojne parade na Dan pobjede u Moskvi, Foto: Rojters

Kremlj je juče saopštio da njegove agencije prate špijunske aktivnosti Zapada nakon što je američka Centralna obavještajna agencija (CIA) objavila video-snimak koji ohrabruje Ruse da stupe u kontakt preko bezbjednog internet kanala.

Uz kratak snimak na ruskom, objavljen je tekst u kojem se kaže da želi da uspostavi kontakt sa vojnim oficirima, obavještajnim ekspertima, diplomatama, naučnicima i ljudima koji imaju informacije o ruskoj ekonomiji i njenom rukovodstvu.

”Kontaktirajte nas. Možda ljudi oko vas ne žele da čuju istinu. Mi to želimo”, navodi se u tekstu, prenio je Rojters.

Skoro 15 mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu, snimak poziva Ruse da preuzmu ogroman rizik. Predsjednik Vladimir Putin je upozorio svoje zemljake da se čuvaju izdajnika, a parlament je prošlog mjeseca izglasao povećanje kazne za državnu izdaju sa 20 godina na doživotni zatvor.

Na snimku koji je objavljen na zvaničnom Jutjub kanalu američke agencije i aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, koja je popularna u Rusiji, muški glas razmišlja o značenju herojstva i izdržljivosti dok se vide usamljeni pojedinci kako vagaju svoje odluke: muškarac koji se provlači kroz snijeg i žena koja zuri kroz prozor.

Skoro 15 mjeseci od početka invazije na Ukrajinu, snimak poziva Ruse da preuzmu ogroman rizik

”Laži nas lako pokolebaju. Ali mi znamo kakva je naša stvarnost. Stvarnost u kojoj živimo. I stvarnost o kojoj pričamo šapatom”, kaže glas. Na kraju, muškarac i žena prikazani su u odvojenim scenama, pri čemu im prsti lebde iznad ekrana mobilnog telefona sa linkom “Kontaktirajte CIA”.

”Ovo je moja Rusija. Ovo će uvijek biti moja Rusija. Izdržaću. Moja porodica će izdržati. Živjećemo dostojanstveno zbog mojih postupaka”, zaključuje glas u poruci.

Na pitanje o snimku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nije obratio pažnju na njega, ali je dodao: “Uvjeren sam da naše specijalne službe prate ovaj prostor na neophodan način”. Dodao je: “Svi dobro znamo da CIA i druge zapadne obavještajne službe ne smanjuju svoje aktivnosti na teritoriji naše zemlje”.

Neki Rusi su na društvenim mrežama skeptično reagovali na snimak, komentarišući da izgleda kao “provokacija” ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB), prenio je Rojters.

U tekstu koji ga prati navedeno je da se kontakt može bezbjedno ostvariti putem Tora, sistema za anonimnu onlajn komunikaciju. Usmjerio je gledaoce na drugi snimak za instrukcije o tome kako se koristiti Tor.

CIA želi da zna istinu o Rusiji, “a mi tražimo pouzdane ljude koji mogu da nam kažu tu istinu. Vaše informacije mogu biti vrednije nego što mislite”, navodi se u video-snimku.

Bonus video: