FOTO i VIDEO Vojna vježba Hezbolaha: Simulacija rata s Izraelom

Vježba je održana uoči Dana oslobođenja kojim se obilježava povlačenje izraelskih snaga iz južnog Libana 25. maja 2000. godine i poslije nedavne eskalacije nasilja između Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze, sa kojim je proiranski Hezbolah već dugo povezan

9491 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa vježbe, Foto: Reuters
Detalj sa vježbe, Foto: Reuters

Libanski ekstremistički Hezbolah pozvao je danas novinare u južni Liban da prate vojnu vježbu, simulaciju rata s Izraelom.

Maskirani borci skakali su kroz zapaljene obruče, pucali sa motora i dizali u vazduh izraelske zastave na brdima kraj ograde nalik na onu na granici s Izraelom, prenio je AP.

Vježba je održana uoči Dana oslobođenja kojim se obilježava povlačenje izraelskih snaga iz južnog Libana 25. maja 2000. godine i poslije nedavne eskalacije nasilja između Izraela i Islamskog džihada u pojasu Gaze, sa kojim je proiranski Hezbolah već dugo povezan.

Izraelska vojska je odbila da komentariše vježbu Hezbolaha.

Zvaničnik te šiitske organizacije Hašem Safiedin rekao je da vježba ima za cilj da potvrdi potpunu spremnost Hezbolaha da se suprotstavi svakoj agresiji Izraela.

Izraelske snage sa druge strane granice takođe povremeno pozivaju novinare da gledaju vojne vježbe i izraelski zvaničnici aludiraju na spremnost za sukob u svojim izjavama.

Sukob između Izraela i Hezbolaha u Libanu je uglavnom zamrznut od jednomjesečnog rata 2006. godine.

Izraelska vojska međutim napada iranske i ciljeve Hezbolaha u susjednoj Siriji.

U Libanu obje strane izbjegavaju da izazovu žrtve iako Hezbolah i Izrael povremeno razmjenjuju vatru od 2006. godine.

Nedavno je Izrael napao južni Liban pošto su ekstremisti ispalili više od 30 raketa na sjevernu izraelsku teritoriju, povrijedivši dvoje ljudi i pričinivši štetu, navode izraelski mediji.

Vojska je odgovorila ciljajući instalacije palestinskog Hamasa, vladajućeg u Gazi,a prisutnog i u Libanu, koga je optužila za raketiranje.

Zvaničnik Hamasa je danas rekao da ta organizacija posjeduje precizno navođene rakete koje nije izložila, ali je najavio da će ih Izrael "kasnije" vidjeti.

Elias Farhat, penzionisani general libanske vojske izjavio je da je današnja vježba, simbolično pokazivanje snage Hezbolaha, kako se čini, bio odgovor na nedavnu eskalaciju nasilja u Gazi i marš izraelskih nacionalista u četvrtak u Jeruslimu.

Učesnici marša su uzvikvali "Smrt Arapima" i druge rasističke parole slaveći Dan Jerusalima.

Taj dan se obilježava na godišnjicu izraelskog osvajanja istočnog Jerusalima u ratu 1967.

Ranije su libanske ektremističke organizacije ponekad ispaljivale rakete u pravcu Izraela ili su dozvoljavale palestinskim frakcijama da to čine kad god je bilo eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba.

U petak se Sirija, saveznik Hezbolaha i Irana, vratila u Arapsku ligu i po ocjenama poznavalaca bliskoistočnih prilika Hezbolah nije želio da sukob na granici skrene pažnju sa pomirenja arapskih zemalja.

Bonus video: