Društvene mreže mogu ozbiljno ugroziti mentalno zdravlje mladih

Glavni američki zvaničnik za javno zdravlje poziva na hitne mjere kako bi se djeca zaštitila od štetnih posljedica upotrebe društvenih mreža

13356 pregleda 2 komentar(a)
Vivek Murti, Foto: Beta/AP
Vivek Murti, Foto: Beta/AP

Upotreba društvenih mreža od strane djece i tinejdžera može predstavljati “veliki rizik” za njihovo mentalno zdravlje i dobrobit, upozorava glavni američki zvaničnik za javno zdravlje. U savjetodavnom izvještaju objavljenom juče, doktor Vivek Murti poziva tehnološke kompanije, tvorce politike i roditelje da “odmah preduzmu mjere kako bi zaštitili djecu”.

“Ključna stvar je u tome što nemamo dovoljno dokaza da zaključimo da su društvene mreže, zapravo, dovoljno bezbjedne za našu djecu. To je zaista važno da roditelji znaju”, kazao je Murti za agenciju Asošijetid pres.

Djevca internet
foto: REUTERS

U izvještaju objavljenom u okviru istrage o krizi mentalnog zdravlja bez presedana kod mladih u SAD, ističe se da sadašnje kontrole pristupa mrežama od strane djece ne funkcionišu. Uprkos tome što je za većinu platformi uslov minimalna starosna dob od 13 godine, skoro 40 odsto djece od osam do 12 godina su redovi korisnici.

Ističe se da je broj adoslecenata koji imaju problema sa depresijom i anksioznošću porastao skoro za 30 odsto, a da su društvene mreže jasan faktor.

"Ograničavanje upotrebe društvenih medija u životu vašeg djeteta tako da postoje vrijeme i prostor koji su bez tehnologije, može biti od velike pomoći", poručio je Murti

Bijela kuća formira novu radnu grupu za djecu i zdravlje i bezbjednost na internetu. Zadatak grupe će biti da identifikuje potencijalnu štetu koju predstavljaju onlajn platforme i da osmisli komplet alata dizajniran za borbu protiv problema.

Posljednjih godina raste zabrinutost zbog uticaja koje popularne onlajn platforme imaju na djecu. Uzbunjivačica, Frensis Hojgen je 2021. otkrila je da su Fejsbuk i Instagram znali da usmjeravaju mlade korisnike ka štetnom sadržaju, uključujući materijal koji promoviše anoreksiju - i da su izričito targetirali djecu mlađu od 13 godina.

Jedna interna studija iz matične kompanije Fejsbuka, Meta, pokazala je da je 14% tinejdžerki reklo da su se njihove samoubilačke misli pojačale kada su koristile Instagram, dok je 17% tinejdžerki reklo da to pogoršava poremećaje u ishrani.

Murti je istakao da je svjestan da su tehnološke kompanije pokušale da učine platforme bezbjednijim i zdravijim, ali da to nije dovoljno. Naglašava da je period adolscencije ključni za razvoj ljudskog mozga, da se tada formira osjećaj o sopstvenoj vrijednosti i pojavljuju zdravstveni izazovi poput depresije.

Pretjerana upotreba društvenih medija, koja može izazvati kompulzivno ili nekontrolisano ponašanje, može dovesti i do problema sa spavanjem i promijeniti neurološki razvoj mozga adolescenata.

U izvještaju se navodi da upotreba društvenih medija često izaziva pad zadovoljstva životom, posebno za djevojčice od 11 do 13 godina i dječake od 14 i 15 godina.

”Za svaku porodicu možda neće biti izvodljivo da spriječe svoje dijete da koristi društvene medije”, kazao je Murti za AP. “Ali ograničavanje upotrebe društvenih medija u životu vašeg djeteta tako da postoje vrijeme i prostor koji su bez tehnologije, može biti od velike pomoći", istakao je.

Bonus video: