EU uvjerava Indiju da porez na ugljen-dioksid neće negtivno uticati na izvoz

Prošlog mjeseca, 27-člana EU odobrila je prvi svjetski plan da od 2026. godine uvede takse na uvoz proizvoda sa visokim sadržajem ugljen-dioksida

2833 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) uvjerava indijske vlasti da će održati dvosmjerne razgovore kako bi ta zemlja bila manje zabrinuta zbog poreza predviđenog za uvoz robe sa visokim sadržajem ugljen-dioksida.

U tu kategoriju spadaju proizvodi kao što su čelik i ruda gvožđa iz Indije, prenosi Rojters.

Prošlog mjeseca, 27-člana EU odobrila je prvi svjetski plan da od 2026. godine uvede porez na uvoz proizvoda sa visokim sadržajem ugljen-dioksida, od aluminijuma i cementa do električne energije, đubriva i vodonika, sa ciljem dostizanja neto nulte emisije staklene bašte do 2050. godine.

Zvaničnici indijske industrije procjenjuju da bi skoro 8 milijardi dolara izvoza, u koje spadaju čelik i ruda gvožđa, u početku bili podvrgnuti carinama.

Zvaničnik EU Frans Timermans rekao je da je uvjeren da će to pitanje biti riješeno bilateralno i da je prerano da se brine o uticaju kazni na izvoz iz Indije.

"Ako Mehanizam za prilagođavanje granice ugljen-dioksida (CBAM) ima neželjene rezultate, onda to možemo ispraviti", rekao je šef klimatske politike, koji je u dvodnevnoj posjeti Indiji.

Kroz CBAM EU planira da uvede visoke tarife, koje se kreću od 20 do 35 odsto.

Taj potez natjerao je Indiju da upozori da će se žaliti Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) dok pokušava da riješi to pitanje razgovorima.

Timermans. je kazao da bi obje strane proučavale efekte novog mehanizma tokom perioda kontrole.

"Apsolutno nam nije namjera da stvorimo situaciju koja bi se mogla smatrati protekcionističkom", rekao je on, odbacujući svako kršenje pravila STO.

Bonus video: