Grupe za ljudska prava: Progon žena i djevojčica u Avganistanu je zločin protiv čovječnosti

U izvještaju pod nazivom "Rat talibana protiv žena: Rodno zasnovan progon kao zločin protiv čovječnosti u Avganistanu", generalni sekretar ICJ-a Santjago A. Kanton je naveo da je ponašanje talibana "tako teško i sistematsko" da se može kvalifikovati kao zločin protiv čovječnosti

2390 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa marša podrške pravama žena u Avganistanu, održan u Londonu u novembru 2022. godine, Foto: Reuters
Detalj sa marša podrške pravama žena u Avganistanu, održan u Londonu u novembru 2022. godine, Foto: Reuters

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile su stroga ograničenja koja su talibani u Avganistanu nametnuli ženama i djevojčicama, uz ocjenu da je riječ o rodno zasnovanom progonu, što je zločin protiv čovječnosti.

Pritvaranja, otmice, mučenja i druga zlostavljanja i kršenja ljudskih prava, pred Međunarodnim krivičnim tribunalom mogli bi, prema statutu suda, biti okarakterisani kao progon na osnovu pola, stoji u novom izveštaju Amnesti internešenela i Međunarodne komisija pravnika (ICJ).

Obje organizacije pozvale su tribunal da ovaj zločin uključi u svoju tekuću istragu o Avganistanu i preduzme pravne mjere.

One su takođe apelovale da države talibane pozovu na odgovornost na osnovu međunarodnog prava.

U izvještaju pod nazivom "Rat talibana protiv žena: Rodno zasnovan progon kao zločin protiv čovječnosti u Avganistanu", generalni sekretar ICJ-a Santjago A. Kanton je naveo da je ponašanje talibana "tako teško i sistematsko" da se može kvalifikovati kao zločin protiv čovječnosti.

Talibani su preuzeli vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine.

Uprkos obećanjima da će ovog puta bolje tretirati žene, ubrzo nakon preuzimanja vlasti uveli su nova stroga ograničenja.

Oni su prethodno vladali 1990-ih godina kada su takođe kršena prava žena, na osnovu strogog tumačenja šerijatskog zakona.

Bonus video: