Kineska vojska izvela vježbe u vodama blizu Korejskog poluostrva

Vježbe su održane dva dana pošto je Sjeverna Koreja objavila da je detonirala hidrogensku bombu
0 komentar(a)
Sjeverna Koreja, Južna koreja, granica, Korejsko poluostrvo, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja, Južna koreja, granica, Korejsko poluostrvo, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.09.2017. 06:12h

Kina je održala vojne vježbe u vodama blizu Korejskog poluostrva, saopštilo je ministarstvo odbrane te zemlje. Ministarstvo je sinoć saopštilo da su vježbe održane u utorak u zalivu Bohaj za cilj imale "povećanje sposobnosti snaga za misije protjerivanja neprijatelja" a ni neku državu ili metu. Manevri su bili planirani ranije kao dio redovne obuke. Iako su kineske vojne vježbe u zalivu na sjeveroistočnoj obali Kine uobičajene, tajming je privukao pažnju. Kina je više puta saopštila da neće tolerisati oružani sukob na svojoj granici kao da da za krizu na Korejskom poluostrvu ne može biti vojnog rješenja. Vježbe su održane dva dana pošto je Sjeverna Koreja objavila da je detonirala hidrogensku bombu. Strani eksperti navode da je to moguće ali da nijesu u mogućnosti da definitivno potvrde. Kina je u maju u zaliv Bohaj ispalila novu vrstu projektila, u vrijeme spora sa Južnom Korejom oko postavljanja američkog protivraketnog sistema u toj zemlji. Taj sistem je veoma negativno uticao na diplomatske i ekonomske veze Pekinga i Seula. Zaliv Bohaj se nalazi zapadno od Žutog mora koje razdvaja Kinu i Korejsko poluostrvo. Ministarstvo odbrane je prošle nedjelje saopštilo da nije napravilo nikakve izmjene režima na granici sa Sjevernom Korejom.

Postavljene nove antiraketne baterije u Južnoj Koreji

Južna Koreja je saopštila da je vojska SAD završila postavljanje dodatnih baterija naprednog američkog protivraketnog sistema THAAD na jugoistoku zemlje u cilju bolje odbrane od sjevernokorejskih prijetnji.

Ministarstvo odbrane u Seulu je danas saopštilo da ne može da potvrdi da li su četiri nova lansera operativna. Nešto ranije je desetine ljudi povredjeno u sukobima policije sa demonstrantima koji se protive postavljanju sistema. Stanovništvo ruralnog regiona Seongdju je izrazilo zabrinutost zbog navoda o uticaju sistema na zdravlje kao i zbog mogućnosti da se nadje na meti eventualnog napada iz Sjeverne Koreje. Baterija sistema THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) se obično sastoji od šest lansera sa 48 projektila, ali su do sada samo dva lansera operativna.

Bonus video: