SAD: Bajden potpisao zakon o podizanju gornje granice zaduživanja

"Bajden je zahvalio parlamentarcima, među kojima republikanskom vođi Kevinu Mekartiju, na saradnji u donošenju zakona", navodi se u saopštenju Bijele kuće

7544 pregleda 5 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Američki predsjednik Džozef Bajden u subotu je, nakon višesedmične političke bitke, potpisao zakon kojim se otklanja opasnost nepodmirivanja finansijskih obaveza Sjedinjenih Američkih Država (SAD), saopštila je Bijela kuća.

Američki Kongres je ove sedmice prihvatio tekst koji omogućava da se do januara 2025. godine ukine gornja granica javnog zaduživanja SAD-a i koji postavlja neke budžetske ciljeve, prenosi SEEbiz.

"Bajden je zahvalio parlamentarcima, među kojima republikanskom vođi Kevinu Mekartiju, na saradnji u donošenju zakona", navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Bez tog zakona, koji je u četvrtak potvrdila demokratska većina, a u srijedu Predstavnički dom s republikanskom većinom, zemlja bi se već sjutra našla u situaciji da ne može da otplaćuje svoje dugove.

"Ništa ne bi bilo neodgovornije i katastrofalnije. Teško je postići konsenzus nadilazeći stranačke podjele. Jedinstvo je teško. No, nikada ne smijemo odustati od pokušaja", rekao je u Bajden u petak u službenom obraćanju.

Bonus video: