„Želim pravdu za svog sina”

Trogodišnji Palestinac je podlegao povredi glave koju je zadobio kada se našao na udaru izraelske vatre

11936 pregleda 0 komentar(a)
Sa sahrane Mohameda al-Tamimija, Foto: Rojters
Sa sahrane Mohameda al-Tamimija, Foto: Rojters

Majka palestinskog dječaka koji je podlegao povredama nakon što su ga upucali izraleski vojnici prošle nedjelje, pozvala je juče na zadovoljenje pravde.

Na sahrani u okupiranoj Zapadnoj obali, Mrva al-Tamimi je posljednji put držala svoje dijete, koje je za nekoliko mjeseci trebalo da napuni tri godine, prenio je Rojters.

“Želim pravdu za svog sina i da sve osobe koje su pucale na mog supruga i mog sina snose odgovornost”, rekla je.

Mohamed al-Tamimi je u ponedjeljak podlegao prostrelnoj povredi glave koju je zadobio kada se sa ocem našao na udaru izraelske vatre blizu njihovog doma dok su kolima išli u posjetu rođacima. Njegov otac, Hajtam al-Tamimi, upucan je u rame.

“Kada sam pošla da provjerim svog sina, rekla sam (vojnicima) da je moj sin ubijen. Rekli su ‘odmakni se ili ćemo pucati’”, rekla je za Rojters majka, koja nije bila u kolima.

Al-Tamimi je jedan od 27 palestinskih maloljetnika čija je smrt posljedica aktivnosti izraelske vojske i naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od januara

Izraelska vojska je u saopštenju nakon incidenta saopštila da su vojnici odgovorili bojevom municijom na pucnje koje su napadači ispaljivali na jedno jevrejsko naselje i da su ranjena dva Palestinca, uključujući dijete. U saopštenju je navedeno da vojska” žali zbog štete nanesene civilima i da je posvećena da učini sve što je u njenoj moći da spriječi takve incidente”.

Prema podacima palestinske kancelarije Međunarodne odbrane za djecu (DCIP), Al-Tamimi je jedan od 27 palestinskih maloljetnika čija je smrt posljedica aktivnosti izraelske vojske i naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali i Gazi od januara. Prema izraelskim podacima, tri izraelska maloljetnika su ubijena u istom periodu.

“Bez odgovornosti, zločini Izraela nad našim narodom/djecom nastaviće se istom snagom”, napisao je palestinski premijer Mohamed Štajeh juče na Tviteru.

Kancelarija SAD za palestinska pitanja pozvala je Izrael “da procijeni svaku upotrebu smrtonosne sile koja uključuje civilne žrtve”.

Predstavnici Evropske unije i Ujedinjenih nacija su pozvali Izrael da se pobrine da odgovorni za smrt Mohameda al-Tamimija snose odgovornost.

Bonus video: