Netanjahu: Izrael će uraditi sve da se brani od Irana

On je upozorio da je "Iran otvoreno posvećen uništenju, ponavljanju holokausta i uništavanju šest ili sedam miliona izraelskih Jevreja" i da neće sjediti skrštenih ruku i dopustiti Irancima da to urade

4255 pregleda 0 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da diplomatija nije uspjela da zaustavi Teheran u razvoju nuklearnih sposobnosti i da će njegova zemlja učiniti sve što je potrebno da se brani od Irana.

Netanjahu je u intervjuu za Skaj njuz odbacio nastojanja SAD da se kriza riješi samo dijalogom.

"Ja ne mislim da će sama diplomatija djelovati. Mislim da diplomatija može uspjeti samo ako je udružena sa kredibilnom vojnom pretnjom ili voljom da se primijeni vojna opcija ako zastrašivanje ne uspije", rekao je izraelski lider.

On je upozorio da je "Iran otvoreno posvećen uništenju, ponavljanju holokausta i uništavanju šest ili sedam miliona izraelskih Jevreja" i da neće sjediti skrštenih ruku i dopustiti Irancima da to urade.

"Ajatolasi misle da mogu da nam prijete nuklearnim holokaustom. Oni griješe. Mi ćemo uraditi sve što je potrebno da uradimo da se branimo", rekao je Netanjahu.

Premijer Izraela je takođe komentarisao spekulacije o potencijalnom mirovnom sporazumu sa Saudijskom Arabijom i rekao da je ta zemlja od vitalne važnosti i da postoje "velike mogućnosti za napredak mira u regionu".

"Mislim da bi to promijenilo istoriju", ocijenio je Netanjahu, objasnivši da je Saudijska Arabija ne samo najuticajnija arapska zemlja u arapskom, već i muslimanskom svijetu, te bi mir sa njom doprinio okončanju izraelsko-arapskog sukoba i pomogao rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba.

Netanjahu je govorio i o demonstracijama protiv reforme pravosuđa u Izraelu koju je predložila njegova vlada i o pregovorima o kompromisu.

On je rekao da nije siguran da će kompromisa biti.

Bonus video: