Kina Palestincima nudi mudrost i projekte

Mahmud Abas u trodnevnoj posjeti Pekingu, tokom koje se očekuje potpisivanje ugovora o četiri projekta

7971 pregleda 0 komentar(a)
Ćin Gang, Foto: THOMAS PETER
Ćin Gang, Foto: THOMAS PETER

Kina pridaje veliki značaj palestinskom pitanju i nastaviće da podržava mirovne pregovore, rekao je juče u Pekingu ministar spoljnih poslova Ćin Gang svom palestinskom kolegi, nudeći doprinos u vidu “kineske mudrosti”.

Ćin je Palestincu Rijadu al-Malikiju, takođe, kazao da je Kina uvijek čvrsto podržavala pravedni cilj palestinskog naroda da povrati svoja legitimna prava.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u trodnevnoj posjeti Pekingu tokom koje se nada da će demonstrirati da postoji kineska podrška palestinskoj državi, nakon što nije uspio da se sastane sa američkim zvaničnicima dok je prošlog mjeseca boravio u Njujorku povodom Generalne skupštine UN.

Abas će se tokom pete posjete Kini sastati sa kineskim predsjednikom Sijem Đinpingom kako bi razgovarali o palestinskom cilju i razmijenili stavove o regionalnim i međunarodnim temama od zajedničkog interesa, prenijeli su palestinski mediji.

Kina je tokom istorije imala dobre odnose sa Palestincima a od Abasove posljednje posjete 2017. uporno je pričala o svojim sposobnostima u posredovanju, mada na tom polju nije imala puno toga da ponudi dok u martu nije posredovala u iznenadnom dogovoru između Irana i Saudijske Arabije o obnavljanju veza.

Kineski predstavnici povremeno posjećuju Izrael i palestinske teritorije, ali Kina tradicionalno nije igrala veću ulogu u bliskoistočnim konfliktima i diplomatiji, uprkos njenom oslanjanju na region za naftu.

Međutim, djeluje da je Kina spremna da pojača svoje ekonomsko prisustvo na palestinskim teritorijama, a dvije zemlje su postigle načelni dogovor o četiri projekta koja će Kina finansirati na okupiranoj Zapadnoj obali.

Projekti uključuju instalaciju solarne elektrane, fabriku za proizvodnju solarnih panela, željezaru i razvoj putne infrastrukture, saopštili su palestinski zvaničnici. Potpisivanje sporazuma očekuje se sjutra u prisustvu dvojice predsjednika.

Bonus video: