Blinken u Pekingu sa ciljem smirivanja tenzija između SAD i Kine

Uprkos Blinkenovom prisustvu u kineskoj prijestonici, izgledi za bilo kakve značajne pomake su slabi, pošto su već zategnute veze posljednjih godina postale još opterećenije

8622 pregleda 1 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS
Ažurirano: 18.06.2023. 16:07h

Američki državni sekretar Entoni Blinken započeo je danas dvodnevne diplomatske razgovore u Pekingu susretom sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom sa ciljem smirivanja tenzija između SAD i Kine.

On će sjutra dodatno razgovarati sa ministrom Ćinom i sa direktorom Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine Vang Jijem, a vjerovatno i sa predsjednikom Si Đinpingom.

Ni Blinken ni Ćin nisu dali nikakve komentare novinarima na početku sastanka. Uprkos Blinkenovom prisustvu u kineskoj prijestonici, izgledi za bilo kakve značajne pomake su slabi, pošto su već zategnute veze posljednjih godina postale još opterećenije.

Lista neslaganja i potencijalnih tačaka sukoba je duga, od trgovine sa Tajvanom, stanja ljudskih prava u Kini i Hongkongu do kineskog vojnog prisustva u Južnom kineskom moru i ruskog rata u Ukrajini.

Blinken će takođe izvršiti pritisak na Kineze da oslobode zatočene američke državljane i da preduzmu korake da obuzdaju proizvodnju i izvoz fentanila koji podstiče opioidnu krizu u SAD.

fg
foto: REUTERS

Neposredno prije odlaska, Blinken je naglasio važnost uspostavljanja i održavanja boljih linija komunikacije SAD i Kine. SAD žele da budu sigurni da "konkurencija koju imamo sa Kinom ne pređe u sukob" zbog nesporazuma koji se mogu izbjeći, rekao je novinarima.

Bajden je rekao novinarima u Bijeloj kući da se "nada da će se u narednih nekoliko mjeseci ponovo sastati sa Sijem i razgovarati o legitimnim razlikama koje imamo, ali i o tome kako da se složimo".

Od otkazivanja Blinkenove posjete u februaru, bilo je nekih pomaka na visokom nivou. Šef CIA Vilijam Berns otputovao je u Kinu u maju, dok je kineski ministar trgovine otišao u SAD.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjin izdala je saopštenje u trenutku kada je Blinken započeo svoj prvi dan sastanaka u Pekingu.

"Nadam se da će ovaj sastanak pomoći u usmeravanju Kine i SAD na ono što su se dva predsjednika dogovorila ranije", napisala je ona na Tviteru.

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je posjetio Kinu otkako je predsjednik Džo Bajden preuzeo dužnost i prva je posjeta američkog državnog sekretara Kini od oktobra 2018. godine. Tada je njegov prethodnik bio Majk Pompeo, koji je bio idejni tvorac strategije konfrontacije sa Pekingom posljednjih godina predsjedništva Donalda Trampa.

Bonus video: