Kinesko-njemačko prijateljstvo u teškim vremenima

Prvo putovanje u inostranstvo novog kineskog premijera Li Ćijanga odvelo ga je u Njemačku. Kina želi da produbi saradnju, naročito ekonomsku. Ali, vlada u Berlinu prilično je oprezna.

2764 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Peking želi da iskoristi konsultacije vlada Kine i Njemačke za produbljivanje saradnje između dvije zemlje i prevladavanje razlika. Nakon dolaska desetočlane delegacije kineske vlade u Berlin, premijer Li Ćijang založio se za to da se iskoriste potencijali za saradnju i obogati sadržaj strateškog partnerstva između dvije zemlje.

„Današnji svijet je u novoj fazi promjena i haosa“, rekao je Li u izjavi koju je prenijela kineska ambasada. „U takvim vremenima, još je potrebnije da ljudi u Kini i Njemačkoj održavaju tradiciju prijateljstva“, naglašava kineska strana.

Na početku posjete Njemačkoj, Lija je u ponedeljak ujutro u palati Belvi u Berlinu primio savezni predsednik Frank-Valter Štajnmajer. On je pozvao Kinu da „iskoristi svoju težinu u globalnoj politici i svoj uticaj na Rusiju kako bi radila na pravednom miru“ u ukrajinskom ratu.

Tema razgovora bio je i odnos Kine i SAD, rekla je predstavnica njemačkog predsjednika. Štajnmajer je istakao „posebnu važnost odnosa dvije zemlje za globalnu bezbjednost i saradnju“, objavila je ona na Tviteru. Predsjednik se zato založio „za jačanje kanala komunikacije između dvije zemlje“.

Konsultacije dvije vlade

Uveče se premijer susreo s Olafom Šolcom u kabinetu kancelara. Ovo je prvo putovanje novog kineskog premijera u inostranstvo otkako je u martu preuzeo dužnost. S njim je doputovalo još devet predstavnika vlade koji učestvuju u njemačko-kineskim vladinim konsultacijama.

Kineska delegacija ostaje u Njemačkoj do srijede, a nakon političkih pregovora u Berlinu, posjetiće i Minhen, gdje će se sastati s predstavnicima njemačkih preduzeća. Državni i stranački lider Si Đinping tradicionalno nije prisutan na takvim konsultacijama.

Njemačka vlada redovno održava konsultacije vlada s posebno bliskim partnerima ili sa zemljama koje su joj posebno važne, poput Kine, Indije ili Brazila. Aktuelni susret s Kinom sedmi je u Berlinu od 2011. godine. Ministar spoljnih poslova Ćin Gang nije doputovao u Berlin: on je zbog posjete američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Pekingu ostao kod kuće.

Šolc je pozdravio Blinkenovo putovanje kao „dobar znak hitno potrebne normalizacije odnosa“. Međutim, još uvek postoje različita gledišta Njemačke i Kine.

Šolc očekuje „veoma važan radni sastanak“

Kancelar je prethodno konsultacije opisao kao „veoma važan radni sastanak“. Glavna tema biće borba protiv klimatskih promjena i s njima povezano restrukturiranje privrede. Ujedno, razgovaraće se i o ruskom agresorskom ratu protiv Ukrajine, u kojem Kina sa svojim specijalnim izaslanikom Li Huijem pokušava da posreduje i radi na pregovorima.

Šolc je u novembru bio u inauguracionoj posjeti Kini, kao prvi šef neke zapadne vlade nakon konferencije Komunističke partije Kine, na kojoj je predsjednik Si učvrstio svoju vlast.

Saradnja i u zaštiti klime

Njemačka i Kina žele da intenziviraju saradnju u oblasti zaštite klime. To su u Berlinu najavili savezna njemačka ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke i njen kineski kolega Huang Runćiju, neposredno pijre konsultacija dvije vlade. „Kina igra ključnu ulogu u globalnim naporima za zaštitu životne sredine“, naglasila je Lemke.

„Njemačka i Kina već dugi niz godina sarađuju po pitanjima zaštite klime i životne sredine“, naglasila je njemačka ministarka. To je pojačano novom, zajedničkom izjavom o namjerama. Iz Ministarstva zaštite životne sredine Njemačke saopštili su da obije zemlje žele da se „povećanom bilateralnom i multilateralnom saradnjom suprotstave zabrinjavajućem gubitku biološke raznolikosti, klimatskim promjenama i zagađenju vazduha i vode“.

Lemke je rekla da se saradnja ne odnosi samo na smanjenje emisije ugljen dioksida. Kina je jedna od zemalja s najvećom bioraznovrsnošću na svetu. „Izazovi koje donosi klimatska kriza, izumiranje vrsta i zagađenje životne sredine, možemo prevladati samo zajedno“, istakla je političarka Zelenih.

Bonus video: