Hanter Bajden vjerovatno neće u zatvor

Očekuje se da republikanci iskoriste pravne nevolje sina predsjednika SAD Džoa Bajdena da mu nanesu političku štetu u predizbornoj kampanji

13149 pregleda 11 komentar(a)
Hanter Bajden, Foto: Rojters
Hanter Bajden, Foto: Rojters

Očekuje se da se sin američkog predsjednika Džoa Bajdena, Hanter Bajden, izjasni krivim po dvije tačke optužnice za namjerno neplaćanje federalnog poreza na dohodak, saopštilo je američko Ministarstvo pravde u sudskom podnesku.

Prema sporazumu o priznanju krivice, Hanter Bajden će takođe sklopiti sporazum o uslovnoj kazni za jedno krivično djelo nezakonitog posjedovanja oružja dok je bio korisnik droge. Ministarstvo pravde je navelo da je on posjedovao revolver “kolt kobra” u Delaveru u oktobru 2018. dok je “znao da je bio nezakonit korisnik i zavisnik od kontrolisane supstance”.

Očekuje se da će pristati na liječenje od droge i nadzor. Uslovi sporazuma će ga vjerovatno poštedjeti zatvora.

U teoriji, on se i dalje suočava sa maksimalnom kaznom od godinu zatvora za svaku od optužbi za porez i 10 godina zatvora za optužbu za oružje, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Predloženi dogovor bi trebalo da odobri sudija u predmetu, koji će i odrediti kaznu.

Predsjednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga dok nastavlja da iznova gradi život. Nećemo imati više komentara, saopštila je Bijela kuća

Nije poznato kada će se Hanter Bajden pojaviti na sudu kako bi se izjasnio o krivici po poreskim optužbama.

Optužbe protiv Hantera Bajdena proizašle su iz istrage koju je vodio Dejvid Vajs, američki tužilac u Delaveru, koga je imenovao bivši predsjednik Donald Tramp.

Njegov advokat je rekao da je sporazumima o porezu na prihod i optužbama za vatreno oružje riješena petogodišnja savezna istraga protiv Hantera Bajdena.

“Hanter vjeruje da je važno da preuzme odgovornost za ove greške koje je napravio tokom perioda previranja i zavisnosti u svom životu. Raduje se nastavku oporavka i napredovanju”, naveo je Bajdenov advokat Kristofer Klark u saopštenju.

Hanter (53) je odavno u fokusu napada Trampa i njegovih republikanskih saveznika koji su ga optuživali za nedjela u poslovima vezanim za Ukrajinu i Kinu. Hanter je radio kao lobista, advokat, investicioni bankar i umjetnik. On je u memoarima 2021. detaljno opisao svoju borbu sa zloupotrebom supstanci, uključujući konzumiranje kreka i alkoholizam. Otpušten je iz američke mornarice 2014. godine nakon što je bio pozitivan na kokain.

Predsjednik Bajden je izražavao podršku svom sinu i ponos zato što je prevazišao zavisnost.

Džo i Hanter Bajden u februaru 2023.
Džo i Hanter Bajden u februaru 2023.foto: Reuters

Bijela kuća je juče saopštila: “Predsjednik i prva dama vole svog sina i podržavaju ga dok nastavlja da iznova gradi život. Nećemo imati više komentara”.

Očekuje se da republikanci iskoriste sporazum o priznanju krivice u nastojanju da nanesu političku štetu američkom predsjedniku, koji je najavio kandidaturu za reizbor 2024.

Do nagodbe je došlo pošto su neki republikanski poslanici i predsjednički kandidati optužili Džoa Bajdena da “naoružava” ministarstvo pravde protiv političkih protivnika.

Hanter Bajden je dugo meta kritike konzervativaca, koji tvrde da njegovi poslovi u inostranstvu ukazuju na obrazac korupcije.

Tramp i njegova kampanja, kao i visoki republikanci u Kongresu, odmah su kritikovali sporazim o piznanju krivice.

Karolajn Livit, portparolka organizacije “Make America Great Again”, koja podržava Trampa, nazvala je sporazum “slatkim dogovorom” koji omogućava ministarstvu pravde da “zažmuri” na korupciju. Tramp je sporazum opisao kao kaznu za saobraćajni prekršaj.

“Naš sistem je pokvaren”, napisao je Tramp na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Hanter je imao sve veću javnu ulogu pored oca. Pojavio se na državnoj večeri u čast francuskog predsjednika Emanuela Makrona, na dodjeli nagrada Kenedi centra u Vašingtonu, te na putovanju u Republiku Irsku.

Hanterovi porezi i inostrani biznis su pod istragom federalne velike porote u Delaveru najmanje od 2018. Zbog njegovog članstva u upravnom odboru jedne ukrajinske energetske kompanije i napora da sklopi sporazume u Kini, republikanci su pokrenuli pitanja o tome da li koristi očevu javnu funkciju.

Tramp i njegova kampanja, kao i visoki republikanci u Kongresu, odmah su kritikovali sporazim o piznanju krivice

Republikanski kongresmen Džejms Komer optužio je 2022. godine Ministarstvo finansija SAD da je zatajilo finansijske “izvještaje o sumnjivim aktivnostima” kako bi zaštitilo poslovne transakcije Hantera Bajdena.

Dok je FBI pokušao da ga intervjuiše 2020. godine, Hanter je bio primoran da javno prizna da je pod nadzorom, rekavši: “Shvatam ovo veoma ozbiljno, ali sam uvjeren da će profesionalna i objektivna provjera ovih stvari pokazati da sam vodio svoje poslove zakonito i na odgovarajući način”.

Predsjednik SAD ima i ćerku Ešli Bajden. Njegov sin Bo Bajden umro je 2015. od raka, a ćerka Naomi Bajden je umrla je kao beba nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginula i prva žena Džoa Bajdena.

Čini se da je Hanter Bajden prvo dijete nekog aktuelnog predsjednika protiv koga je podignuta optužnica, prema riječima Arona Kroforda, koji se specijalizovao za predsjedničku istoriju na Univerzitetu u Tenesiju.

Kroford je rekao da su članovi porodica nekoliko predsjednika bili upleteni u skandale, uključujući sina Džordža H.V. Buša, Nila, zbog propale štednje i kredita, i brata Ričarda Niksona, Dona, koga je od poslovnih neuspjeha spasao bogati biznismen Hauard Hjuz.

Bonus video: