Južna Koreja održava mornaričke vježbe, Sjeverna Koreja seli balističku raketu

"Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Američke Države. Sad ga ne želimo. Ali strpljenje naše države nije neograničeno. Branićemo naše saveznike i teritorij", poručila je američka ambasadorka pri UN-u Niki Hejli
74 pregleda 0 komentar(a)
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Sjeverna Koreja raketa, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2017. 06:52h

Južnokorejska mornarica u utorak je, dva dana nakon sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, održala vježbe a Sjeverna Koreja tokom noći, prema još nepotvrđenim informacijama, premjestila je interkontinentalnu balističku raketu prema zapadnoj obali.

"Današnje vježbe održavaju se kako bi se pripremili za sjevernokorejske provokacije na moru, testirala spremnost naše mornarice i potvrdila naša spremnost da kaznimo neprijatelja", kazao je neimenovani južnokorejski službenik na sastanku u ministarstvu odbrane, prenose lokalnim medijima.

Vazdušne i kopnene snage Južne Koreje u ponedjeljak su izvele vježbe čiji su dio bile i rakete vazduh-zemlja dugog dometa, objavio je načelnik glavnog štaba te države.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je objavilo da će razmjestiti i četiri lansera novog američkog odbrambenog protivraketnog sistema THAAD.

Južna Koreja je objavila da sa Vašingtonom razgovara o razmještanju nosača aviona i strateških bombardera na Korejsko poluostrvo pošto je Sjeverna Koreja u nedjelju izvela svoj šesti i najrazorniji nuklearni eksperiment, prenosi RTL pisanje agencije Hina.

Južnokorejski list Asia Business Daily, pozivajući se na neimenovane izvore, prenio je da je uočeno da Sjeverna Koreja premješta prema zapadnoj obali raketu, najvjerovatnije interkontinentalnu balističku raketu (ICMB). Premještanje je započelo u ponedjeljak i odvijalo se pod okriljem noći kako bi se izbjeglo praćenje. Južnokorejsko ministarstvo odbrane upozorilo je u ponedjeljak da je sjeverni susjed spreman na lansiranje ICBM-a u svakom trenutku.

Sjeverna Koreja testirala je dva ICBM-a u julu koja bi mogla da prelete oko 10.000 km pa je kopneni dio SAD u dometu takvih raketa. To je izazvalo novi krug sankcija Savjeta bezbjednosti UN-a protiv Pjongjanga.

Južna Koreja saopštila je u utorak da se saglasila sa SAD-om da ukloni ograničenje težine od 500 kilograma za bojeve glave što bi omogućilo bolji odgovor na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje.

U ponedjeljak američka ambasadorka pri UN-u Niki Hejli na hitnoj sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, sazvanoj povodom sjevernokorejskog testiranja hidrogenske bombe, kazala je da vođa te zemlje Kim Džong Un "priziva rat" i pozvala je Savjet da nametne "najsnažnije moguće" sankcije.

Hejli je kazala da aće SAD ove sedmice predstaviti nacrt nove rezolucije Savjeta bezbjednosti UN-a o sankcijama o kojima bi se moglo glasati već u ponedjeljak.

"Rat nikad nije nešto što žele Sjedinjene Američke Države. Sad ga ne želimo. Ali strpljenje naše države nije neograničeno. Branićemo naše saveznike i teritorij", poručila je Hejli.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a od 2006. zbog svojih balističkih projektila i nuklearnih programa. Za Kinu i Rusiju jedini povod dodatnih sankcija može biti testiranje raketa dugog dometa ili nuklearnog oružja.

Kina, glavni trgovinski partner Pjongjanga, i Rusija na sjednici su pozvale na mirno rješenje krize.

"Kina nikad na Korejskom poluostrvu neće dozvoliti haos i rat", kazao je Liu Đieji, kineski ambasador pri UN-u.

"SAD će na svaku državu koja trguje sa Sjevernom Korejom gledati kao na državu koja pomaže bezobzirnim i nuklearnim namjerama te države", istakla je američka ambasadorka.

Američki ministar odbrane Džim Matis zaprijetio je "moćnim" vojnim odgovorom ukoliko nedjeljni test bude predstavljao prijetnju SAD-u i njegovim saveznicima.

Diplomate su prenijeli kako Savjet bezbjednosti sada razmatra zabranu izvoza tekstila iz Sjeverne Koreje, zabranu saobraćaja njene nacionalne aviokompanije, zabranu izvoza nafte u Sjevernu Koreju, zabranu rada desetak hiljada sjevernokorejskih radnika u inostranstvu kojima država uzima većinu zarade osiguravajući tako potrebnu gotovinu i stavljanje visokih zvaničnika na 'crnu listu' zbog čega neće moći putovati, te će im imovina biti zamrznuta.

Bonus video: