SAD: Odobrena prodaja "pilećeg mesa" iz laboratorije

Američko ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo infrastrukturne bezbjednosne sisteme kompanija "Upside Foods" i "Good Meat", rekao je portparol za AFP

9042 pregleda 21 reakcija 19 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države postaju druga zemlja svijeta, poslije Singapura, koja je otvorila put da vještačko meso stigne do tanjira, tako što su u srijedu prvi put odobrile dvijema kompanijama prodaju "pilećeg mesa" nastalog u laboratoriji.

Američko ministarstvo poljoprivrede pregledalo je i odobrilo infrastrukturne bezbjednosne sisteme kompanija "Upside Foods" i "Good Meat", rekao je portparol za AFP.

Federalna služba za sanitarnu inspekciju hrane (FSIS) je stoga "izdala tri obavještenja o usklađenosti ustanovama koje prave (....) proizvode dobijene od životinjskih ćelija", rekao je on u saopštenju, a treće je pripalo kompaniji "Joinn Biologics" koja sarađuje s firmom "Good Meat".

"Upside Foods" i "Good Meat" su već u novembru dobile odobrenje Agencije za bezbjednost hrane SAD (FDA), dok je Ministarstvo poljoprivrede prošle nedjelje provjerilo i odobrilo regularnost obilježavanja tih proizvoda.

"Ta dozvola će suštinski promijeniti način na koji meso dolazi na naše stolove", rekla je Uma Valeti, izvršna direktorka i osnivačica kompanije "Upside Foods", i u saopštenju pozdravila taj "džinovski korak ka održivijoj budućnosti".

Džoš Tetrik, suosnivač i izvršni direktor kompanije "Eat Just" koja je majka-firma "Good Meat"-a, bio je oduševljen što je meso uzgojeno u laboratoriji sada "dozvoljeno za prodaju".

Njegova kompanija je prva 2020. dobila u Singapuru odobrenje za iznošenje vještačkog mesa na tržište.

U maju je firma "Eat Just" potpisala ugovor s proizvođačem opreme za razvoj ogromnih rezervoara u kojima se nada da će u velikim količinama proizvoditi "piletinu" i "govedinu".

Proizvodi dvije kompanije biće brzo dostupni u nekoliko restorana, uvjeravaju oni.

Francuski kuvar Dominik Kren je poslije objave dozvole već naručio "meso" "Upside Foods"-a za svoj restoran u San Francisku.

Popularni kuvar Hose Andres će takođe nabaviti prvu američku seriju iz kompanije "Good Meat", koja će biti poslužena u jednom od njegovih restorana u Vašingtonu.

Mnoga novoosnovana preduzeća imaju za cilj da proizvode i prodaju takozvano "laboratorijsko" ili "vještačko meso" da bi omogućila ljudima da jedu proteine životinjskog porijekla s manjim uticajem na životnu sredinu od intenzivne poljoprivrede i bez patnje životinja.

Ovi proizvodi se razlikuju od zamjena na biljnoj bazi, kao što su "odresci" na bazi soje i drugim sastojcima koji oponašaju teksturu i ukus mesa bez sadržaja proteina životinjskog porijekla.

Ali "laboratorijsko meso" je još veoma komplikovano i veoma skupo za proizvodnju. Druge kompanije su se stoga okrenule prodaji takvog "mesa" kao hrane za kućne ljubimce, ali je njih teže zadovoljiti od njihovih vlasnika.

"Pet Foods", start-up u Koloradu, stvara životinjske proteine iz procesa mikrobne fermentacije bez ubijanja krava ili pilića.

Proizvodnja vještačkog pilećeg mesa sastoji se od kultivisanja ćelija ekstrahovanih iz životinjskih ili oplođenih kokošjih jaja u bioreaktorima i hranjenja hranljivim materijama sličnim onima koje unose prave životinje: proteini, masti, šećer, minerali i vitamini.

Zahvaljujući ovim hranljivim materijama, ćelije rastu kao što bi rasle u tijelu životinje i postale mišićno tkivo i masnoća. Dobijeni proizvod se zatim "bere" iz buradi i oblikuje u unaprijed definisane oblike, kao što je pileće bijelo meso.

Međutim, i dalje postoje pitanja o stvarnom uticaju ove alternative na životnu sredinu, posebno o njenoj potrošnji energije i zdravstvenoj bezbjednosti.

Nedavna studija Univerziteta Kalifornije u Dejvisu, koju još nisu pregledali drugi naučnici, pokazala je da sve faze laboratorijske proizvodnje mesa zahtijevaju mnogo energije i emituju veliku količinu gasova staklene bašte.

Bonus video: