Kako je jedan od prvih klijenata opisao zaron podmornice Titan: "Operacija kamikaze"

"Morate biti malo ludi da uradite ovakve stvari", rekao je Artur Lojbl, 61-godišnji penzionisani biznismen i avanturista iz Njemačke

13143 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Dok se nastavlja međunarodna potraga za podmornicom Titan koja je nestala na putu ka ostacima broda Titanik na dnu okeana, čovjek koji je bio jedan od njenih prvih klijenata, okarakterisao je zaron koji je napravio prije dvije godine kao "operaciju kamikaze", prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Morate biti malo ludi da uradite ovakve stvari", rekao je Artur Lojbl, 61-godišnji penzionisani biznismen i avanturista iz Njemačke.

Lojbl je rekao Asošijeted presu da je prvi put imao ideju da vidi olupinu Titanika dok je putovao na Južni pol 2016. U to vrijeme, ruska kompanija je nudila ronjenje za pola miliona dolara.

Nakon što je kompanija OceanGate sa sjedištem u državi Vašington najavila sopstvenu operaciju godinu dana kasnije, on je iskoristio priliku, plativši 110.000 dolara za ronjenje 2019. godine koje je propalo jer prva podmornica nije preživjela testiranje.

Dvije godine kasnije otišao je na putovanje koje je bilo uspješno, zajedno sa izvršnim direktorom OceanGate-a Stoktonom Rašom, francuskim roniocem i stručnjakom za Titanik Polom-Anrijem Nargeoletom i dvojicom muškaraca iz Engleske.

"Zamislite metalnu cijev dugu nekoliko metara sa metalnim podom. Ne možete da stojite. Ne možete da kleknete. Svi sjede blizu ili jedni na druge", rekao je Lojbl.

"Ne možete a da ne budete klaustrofobični," dodao je.

Tokom 2,5-časovnog spuštanja, svjetla su isključena da bi se uštedjela energija, rekao je, a jedino osvjetljenje je dolazilo od fluorescentnog svjetlećeg štapa.

Ronjenje je više puta odlagano da bi se riješio problem sa baterijom i tegovima za balansiranje. Putovanje je ukupno trajalo 10,5 sati.

Grupa je imala sreće i uživala je u nevjerovatnom pogledu na olupinu, rekao je Lojbl, za razliku od posjetilaca na drugim zaronima koji su mogli da vide samo polje krhotina ili u nekim slučajevima uopšte ništa. Nekim klijentima nisu vraćene uplate nakon što je loše vrijeme onemogućilo spuštanje.

On je Raša opisao kao majstora koji je pokušao da učini sve sa onim što je bilo na raspolaganju za izvođenje ronjenja, ali gledajući unazad, rekao je, "to je bilo pomalo sumnjivo."

"Bio sam malo naivan, gledajući sada unazad", rekao je Lojbl. "To je bila operacija kamikaze."

Podmornica kompanije OceanGate sa Rašom, Nargeoletom, britanskim avanturistom i dva člana pakistanske poslovne porodice nestala je u nedjelju nakon što je krenula ka olupini čuvenog broda, koji je udario u santu leda i potonuo 1912. godine. Preživjelo je samo 700 od oko 2.200 putnika i članova posade.

U međuvremenu je otkriveno da je plovilo Titan imalo ozbiljne probleme sa bezbjednošću.

Potragu vodi američka obalska straža. Avioni su u utorak i srijedu otkrili podvodne buke, ali zvaničnici nisu bili sigurni šta ih je izazvalo.

Bonus video: