Odgovor na zakon: Fejsbuk i Instagram će blokirati pristup objavama iz kanadskih medija

"Danas potvrđujemo da sadržaj vijesti više neće biti dostupan na Fejsbuku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi", navela je kompanija Meta uz napomenu da je "nekoliko puta" upozoravala da će preduzeti tu mjeru

4235 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Fejsbuk i Instagram će blokirati pristup objavama iz kanadskih medija, saopštila je njihova matična kompanija Meta kao odgovor na upravo usvojeni zakon koji primorava internet gigante da plaćaju za emitovanje sadržaja iz lokalnih medija.

"Danas potvrđujemo da sadržaj vijesti više neće biti dostupan na Fejsbuku i Instagramu za sve korisnike u Kanadi", navela je kompanija Meta uz napomenu da je "nekoliko puta" upozoravala da će preduzeti tu mjeru.

Kanadske vlasti su reagovale, navodeći da su njeni zvaničnici razgovarali tokom nedjelje sa predstavnicima Fejsbuka i Gugla.

Novi zakon, koji je usvojen i tek treba da stupi na snagu, zahtijeva da digitalni giganti sklope sporazume o fer trgovini sa kanadskim medijima za publikacije koje se dijele na njihovim platformama.

Kanadski premijer Džastin Trudo kritikovao je Metu u maju jer je nekim Kanađanima već blokirala pristup onlajn informacijama.

Trudo je rekao da je kompanija "veoma neodgovorna" jer je odbila da plati medije za njihov rad.

Posljednjih mjeseci, Meta i Gugl su saopštili da testiraju mali dio kanadske populacije, ograničavajući im pristup sajtovima sa vestima.

Bonus video: