Moskva i Seul osudili sjevernokorejsku nuklearnu probu

Ruski predsednik je juče razgovarao i sa kineskim liderom Si Djinpingom, kom prilikom su obojica izrazila "duboku zabrinutost"
0 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.09.2017. 17:51h

Rusija i Južna Koreja "najsnažnije osuđuju" nuklearnu probu Sjeverne Koreje, saopšteno je danas iz Kremlja posle telefonskog razgovora predsjednika Vladimira Putina i njegovog južnokorejskog kolege Mun Džae-ina.

U saopštenju se navodi da su tokom razgovora dvojica lidera "najsnažnije osudila akcije Pjongjanga koje teško krše rezolucije Savjeta bezbjednosti, koje slabe međunarodni režim neširenja nuklearnog oružja i koje predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i bezbjednosti regiona".

"Ruska strana je ponovila da rješenje ove veoma teške situacije nije moguće osim putem pregovora i efikasnog korišćenja političkih sredstava i diplomatije", naveo je Kremlj.

Putin je i u razgovoru sa japanskim premijerom Šinzo Abeom u nedelju pozvao međunarodnu zajednicu da se "ne predaje emocijama", nakon saopštenja iz Pjongjanga da je izvedena proba hidrogenske bombe.

Ruski predsednik je juče razgovarao i sa kineskim liderom Si Djinpingom, kom prilikom su obojica izrazila "duboku zabrinutost".

Južna Koreja je jutros ispalila salvu balističkih raketa u simulaciji napada na lokaciju sjevernokorejskih nuklearnih testova.

Američka ambasadorka u UN Niki Hejli je najavila nacrt rezolucije o novim sankcijama Pjongjangu.

Bonus video: