Izrael oduzeo kriptovalutu korišćenu za finansiranje Hezbolaha i Revolucionarne garde Irana

Ministar odbrane Izralea Joav Galant je rekao da je on naredio da se zaplijeni kriptovaluta i da se sredstva predaju vladi Izraela

4170 pregleda 0 komentar(a)
Joav Galant, ministar odbrane Izralea, Foto: Shutterstock
Joav Galant, ministar odbrane Izralea, Foto: Shutterstock

Vlada Izraela je danas saopštila da je zaplijenila milione dolara kriptovalute sa računa sa kojih su poslata ili primljena sredstva u navodnim finansijskim šemama za Revolucionarnu gardu Irana i proiranski ekstremistički Hezbolah u Libanu.

Ministar odbrane Izralea Joav Galant je rekao da je on naredio da se zaplijeni kriptovaluta i da se sredstva predaju vladi Izraela.

On je dodao da je to prva izraelska "opsežna" operacija čiji je cilj ekstremistički Hezbolah i elitna Snaga Kuds Revolucionarne garde.

Te dvije organizacije su se zaklele da če uništiti Izrael, a SAD i neke druge vlade ih smatraju terorističkim i isključile su ih iz tradicionalnog globalnog finansijskog sistema.

Izraelski potez je bio rezultat nastojanja više agencija, uključujući špijunski Mosad, izraelsku vojnu obavještajnu kancelariju, izraelsku policiju i druge.

Izrael je ranije zaplijenio kriptovalutu koja je pripadala paramilitarnoj grani Hamasa, vladajućeg u pojasu Gaze, u sklopu kontraterorističkih finansijskih istraga.

Galant je za ono što se sada desilo rekao da je "efektivno presječen tok terorističkih fondova" i da je to bio prvi "incident tog obima".

Iranska misija u UN nije odmah odgovorila na molbu da komentariše saopštenje Izraela.

Izraelski ministar odbrane je rekao da se Hezbolah i Snaga Kuds oslanjaju na virtuelnu valutu da finansiraju svoje ekstremističke aktivnosti.

Kriptovalute poput Bitkoina se koriste za nedozvoljene transakcije jer se smatra da im je teško ući u trag.

Svako u svijetu može da otvori Bitkoin račun i da počne da prima digitalne fondove, a da ne otkrije ime i adresu.

Zemlje pod američkim sankcijama poput Irana su radile na kreiranju sopstvenih kriptovaluta da bi zaobišle finansijske restrikcije.

Galant je rekao da će oduzimanje nedozvoljenih kriptovaluta služiti kao upozorenje svima koji finansiraju terorizam, jer su izraelske vlasti razvile sredstva i tehnike koje mogu da identifikuju one umiješane u takve transkacije.

Bonus video: