IEP: U 2022. najveći broj poginulih u sukobima širom svijeta od genocida u Ruandi

Prema indeksu, svijet je devetu godinu zaredom postao manje miran

6710 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Broj poginulih u sukobima širom svijeta prošle godine premašio je 238.000, što je najveći broj od genocida u Ruandi 1994. godine, objavio je Institut za ekonomiju i mir (IEP) u svom Globalnom indeksu mira objavljenom u srijedu u Londonu.

Globalni indeks mira rangira globalnu miroljubivost u 163 zemlje na osnovu 23 kvalitativna i kvantitativna indikatora, sastavljajući listu od najmiroljubivijih do najnemirnijih zemlje.

Prema indeksu, svijet je devetu godinu zaredom postao manje miran.

Tigrajski sukob u Etiopiji odnio je daleko najviše žrtava prošle godine.

Izvještava se da je više od 100.000 tamo ubijeno u sukobima tokom 2022.

Najmanje dvostruko više ih je umrlo od posljedica bolesti i gladi uzrokovane borbama između vladinih snaga Etiopije i Eritreje i pobunjenika Narodnooslobodilačkog fronta Tigraj (TPLF).

Ruska invazija na Ukrajinu bila je na drugom mjestu s najmanje 82.000 poginulih.

Stručnjaci IEP-a takođe procjenjuju da je 65 posto ukrajinskih muškaraca između 20 i 24 godine ili pobjeglo ili ubijeno u ratu.

Više od 30 posto ukrajinskog stanovništva postalo je izbjeglice bilo u svojoj zemlji ili u inostranstvu.

Među pokazateljima koji se uzimaju u obzir u Globalnom indeksu mira su smrtni slučajevi iz unutrašnjih i vanjskih sukoba, stopa ubistava, stepen militarizacije, izvoz oružja, terorizam, politička nestabilnost i broj zatvorenika.

Takođe procjenjuje ekonomske troškove oružanog sukoba. Prošle godine su ti troškovi dostigli 17,5 milijardi dolara, što odgovara 13 posto globalnog bruto proizvoda.

"Nakon ratova u Avganistanu, Iraku i Siriji, a sada i rata u Ukrajini, očigledno je da najmoćnije vojske ne mogu nadvladati dobro opremljeno lokalno stanovništvo", kazao je Steve Killelea, osnivač IEP-a i izvršni predsjednik, u saopćenju za javnost.

"Rat je postao uglavnom nepobjediv, a sve veći ekonomski teret."

Prema izvještaju, pet zemalja, SAD, Rusija, Njemačka, Francuska i Kina, čine tri četvrtine ukupnog globalnog izvoza oružja.

Island, Danska i Irska su najmirnije zemlje, a najmanje miroljubive Avganistan, Jemen i Sirija.

Bonus video: