"Afrika i svijet su izgubili posebno ljudsko biće"

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom smrti Kofija Anana, poručila da ju je on inspirisao svojim idejama, čvrstim uvjerenjima i harizmom
2 komentar(a)
Kofi Anan, Foto: Reuters
Kofi Anan, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2018. 04:16h

Ljudi širom Afrike su izrazili šok i tugu zbog smrti bivšeg generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Kofija Anana, rođenog u Gani, i prvog Afrikanca koji je postao generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Tanjug.

"Mi smo u šoku. Afrika i svijet su izgubili posebno ljudsko biće", navodi se u saopštenju Fondacije Nelson Mandela. 

Afrički lideri, među kojima kenijski predsjednik Uhuru Kenijata i predsjednik Južnoafričke Repubile Siril Ramafosa, takođe su izrazili saučešće. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel je, povodom smrti Kofija Anana, poručila da ju je on inspirisao svojim idejama, čvrstim uvjerenjima i harizmom.

Žaljenje izražava i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

 Merkel navodi da je Anan oblikovao Ujedinjene nacije "kao niko prije njega" i "da je znao kako da pobudi entuzijazam, naročito kod mladih ljudi", prenosi agencija AP.

Predsjednik EK Žan-Klod Junker je u odvojenom saopštenju izrazio žaljenje "zbog odlaska svog starog prijatelja i inspiracije", navodeći da bi "najveće priznanje koje bismo mogli odati Kofiju Ananu bilo da se očuva živim njegovo nasljeđe i njegov duh". 

Bivši predsjednik SAD Barak Obama je rekao da je Kofi Anan "oličenje misije Ujedinjenih nacija", i da "nikada nije prestao da teži boljem svijetu". 

Anan je rođen 1938. godine u Gani i bio je sedmi generalni sekretar UN u periodu od 1997. do 2006. godine. 

Bio je i na poziciji specijalnog izaslanika UN za Siriju, navodi CNN. 

Anan je zajedno sa Ujedinjenim nacijama 2001. godine dobio Nobelovu nagradu za mir, za njihov "rad ka bolje organizovanom i mirnijem svijetu".

Bio je oženjen i imao je troje djece.