Direktor CIA: Pobuna Vagnera pokazala korozivni efekat rata u Ukrajini

Berns, koji je bio ambasador SAD u Rusiji od 2005. do 2008. i imenovan za direktora CIA 2021. godine, ocijenio je Prigožinovu pobunu kao "oružani izazov ruskoj državi"

4541 pregleda 0 komentar(a)
Vilijam Berns, Foto: Reuters
Vilijam Berns, Foto: Reuters

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Vilijam Berns izjavio je danas da je oružana pobuna vođe plaćenika Vagner grupe Jevgenija Prigožina izazov za Rusiju te da je pokazala "korozivni efekat" rata u Ukrajini.

"Upadljivo je da je Prigožin prije nego što je počeo akciju iznio oštre optužbe o lažnom obrazloženju Kremlja za invaziju na Ukrajinu i način na koji rusko vojno rukovodstvo vodi rat", rekao je on na predavanju u britanskoj Dičli fondaciji u Engleskoj, prenio je Rojters.

Berns, koji je bio ambasador SAD u Rusiji od 2005. do 2008. i imenovan za direktora CIA 2021. godine, ocijenio je Prigožinovu pobunu kao "oružani izazov ruskoj državi".

Dodao je da je to "unutrašnja stvar Rusije u kojoj SAD nisu imale, niti će imati bilo kakvu ulogu".

Berns je još rekao da je rat u Ukrajini već bio strateški neuspjeh za Rusiju jer je razotkrio njenu vojnu slabost i nanio štetu ruskoj ekonomiji, dok je NATO postao sve veći i jači.

Berns je rekao da je "budućnost Rusije kao mlađeg partnera i ekonomske kolonije Kine" oblikovana "Putinovim greškama".

On je kazao da je nezadovoljstvo u Rusiji ratom u Ukrajini rijetka prilika za regrutovanje špijuna i da njegova agencija nije propustila da ta šansa propadne.

Bonus video: