U velikoj izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu ubijeno osam Palestinaca

Izrael je naveo da je u toku velika antiteroristička operacija i da "velikom silom" napada uporište ekstremista u tom području.

2698 pregleda 5 komentar(a)
Izraelski patrolni džip na granici između Izraela i Zapadne obale, Foto: Reuters
Izraelski patrolni džip na granici između Izraela i Zapadne obale, Foto: Reuters

Danas je osam Palestinaca ubijeno i na desetine ranjeno u izraelskoj vojnoj operaciji u Dženinu na okupiranoj Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.

Izrael je naveo da je u toku velika antiteroristička operacija i da "velikom silom" napada uporište ekstremista u tom području.

Operacija je počela tokom noći u izbjegličkom logoru Dženin napadima dronova i razmještanjem stotina izraelskih vojnika.

"Mi udaramo silom na ovo sjedište terorizma", rekao je ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen novinarima, tvrdeći da su "napadi terorista protiv izraelskih civila" potekli iz tog logora.

Po novim podacima Ministarstva zdravlja, od 50 Palestinaca ranjenih u sukobima deset je u kritičnom stanju.

Izraelska vojska je saopštila da su napadnuti "teroristička infrastruktura" i operativni centar koji služi kao komandni centar lokalne ekstremističke organizacije "Dženin Brigade" i da su korišćeni buldožeri, oklopna vozila i dronovi, prenio je AFP.

U rano popodne je objavljeno da su grad Dženin i istoimeni logor "trenutno zona borbenih dejstava" i da se nastavlja operacija koju je pokrenula desničarska vlada premijera Benjamina Netanjahua.

Izraelske snage su napale mjesto za proizvodnju oružja i skladište eksplozivnih naprava, dodaje se u vojnom saopštenju.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je izjavio da zagovora "proaktivni pristup terorizmu", a izraelski vojni portparol potpukovnik Rihard Heht ocjenio je da je udar iz vazduha na središte logora iznenadilo Palestince.

On je rekao i da vojska čini sve da poštedi civilnu populaciju.

Direktor palestinskog Crvenog mjeseca u Dženinu Mahmud al Sadi izjavio je za AFP da je nekoliko kuća bombardovano i da se dim svuda diže, a jedan stanovnik je rekao da je video kako buldožer ruši palestinske domove u logoru.

Drugi očevidac je rekao da je situacija katastrofalna i upozorio da će svaka izraelska akcija imati posljedice i ako se prolije više palestinske krvi biće proliveno i više izraelske krvi.

Palestinski Islamski džihad naglasio je u saopštenju da su "sve opcije na stolu u odgovoru na agresiju u Dženinu".

Lider islamskog ekstremističkog Hamasa Ismail Hanije označio je izraelski upad brutalnim, a Jordan je osudio agresiju na čijoj je meti grad Dženin i uputio "hitan apel međunarodnoj zajednici da zaustavi izraelske napade na okupiranim palestinskim teritorijama".

Nasilje su osudili i Egipat, Ujedninjeni Arapski Emirati i Organizacija islamske saradnje.

Grad Dženin i obližnji izbeglički logor su česta meta sukoba između izraelskih snaga i Palestinaca.

Izraelska vojska često ulazi noću u to područje, uporište palestinskih naoružanih organizacija, koje je teoretski pod kontrolom Palestinske uprave predsjednika Mahmuda Abasa.

Najnovija operacija je najveća na Zapadnoj obali za nešto više od godinu dana pojačanih sukoba i podsjeća na operacije tokom druge intifade, palestinskog ustanka protiv izraelske okupacije prije dvije decenije, konstatuje AP.

Od početka ove godine nasilje je još više eskaliralo i ubijeno je najmanje 185 Palestinaca i 25 ljudi na izraelskoj strani, uključujući strance, po podacima AFP.

Bonus video: