Protivnici izraelskih reformi pravosuđa blokirali aerodrom i sukobili s policijom

Protestvujući protiv plana premijera Benjamina Netanjahua o provedbi reforme pravosuđa, kojom bi se ugrozila nezavisnost sudstva, desetine demonstranata ušli su na terminal za dolaske skandirajući megafonom "Demokratija"

3734 pregleda 0 komentar(a)
Protesti na aerodromu "Ben Gurion", Foto: Reuters
Protesti na aerodromu "Ben Gurion", Foto: Reuters

Stotine demonstranata okupili su se 3. jula na izraelskom aerodromu "Ben Gurion" u blizini Tel Aviva na novim demonstracijama protiv Vlade i planirane reforme pravosuđa, piše AFP.

Neki od njih su se sukobili s policijom koja ih je nastojala spriječiti u blokiranju pristupa terminalima za većinu dolaznih i odlaznih letova.

Protestvujući protiv plana premijera Benjamina Netanjahua o provedbi reforme pravosuđa, kojom bi se ugrozila nezavisnost sudstva, desetine demonstranata ušli su na terminal za dolaske skandirajući megafonom "Demokratija".

Policija ih je naposljetku ispratila iz zgrade aerodroma.

Izvan zgrade pločnik je bio preplavljen demonstranatima koji su nosili zastave, duvali u rogove i udarali u bubnjeve. Policijski kordon formirao se uz ulicu dok su automobili i autobusi polako vozili pored.

Ranije tokom dana demonstranti su kratko zatvorili pristup važnoj izraelskoj morskoj luci.

Zakonodavna inicijativa, pokrenuta nakon što se krajem decembra Netanjahu vratio na vlast kao čelni čovjek koalicije krajnje desnice, potaknula je neviđene proteste i izazvala zabrinutost za demokratiju Izraela te je nepovoljno uticala na ekonomiju.

Policija je obećala da će Ben Gurion ostati funkcionalan, a portparol uprave vazdušnih luka rekao je da dosad nije bilo neuobičajenih odgađanja letova. Četiri demonstranta su uhapšena.

Odgađanjem provođenja zakona i održavanjem kompromisnih pregovora s opozicijom Netanjahu je u martu prigušio bijes javnosti. No pokazalo se da ti pregovori nisu urodili plodom, a Netanjahu sada nastavlja s onim što smatra da je ublažena verzija toga zakona.

Opozicija tvrdi da te promjene i dalje predstavljaju opasnost.

Netanjahu brani reformu pravosuđa tumačeći je kao obnavljanje ravnoteže između različitih grana vlasti i popravljanje onoga što on i njegovi koalicijski saveznici vide kao preveliku moć pravosuđa.

Kritičari s druge strane strahuju da Netanjahu želi ograničiti nezavisnost suda, u trenutku kad je i sam subjekt dugotrajnog suđenja za korupciju u kojem se izjašnjava nevinim.

Bonus video: