„Kina udarila tamo gdje boli”

Peking ograničava izvoz materijala za poluprovodnike i električna vozila

16744 pregleda 11 komentar(a)
Poluprovodnička pločica u fabrici u Maleziji, Foto: Rojters
Poluprovodnička pločica u fabrici u Maleziji, Foto: Rojters

Kompanije širom svijeta, koje je zatekla odluka Kine da ograniči izvoz dva metala koji se koriste u poluprovodnicima i električnim automobilima, počele su trku za obezbjeđivanje zaliha.

Iznenadno saopštenje Kine u ponedjeljak o ograničavanju izvoza proizvoda od galijuma i germanijuma koje stupa na snagu 1. avgusta intenziviralo je trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama i moglo bi potencijalno izazvati poremećaje u globalnom lancu snabdijevanja.

Analitičari tvrde da je potez, za koji Peking tvrdi da je pokušaj zaštite nacionalnih interesa, zapravo odgovor na napore Vašingtona da suzbije tehnološki napredak Kine.

“Kina je udarila američke trgovinske restrikcije tamo gdje boli”, kazao je za Rojters Peter Arkel, predsjedavajući Globalnog rudarskog udruženja Kine.

Evropska komisija je izrazila zabrinutost, dok je njemački ministar ekonomije Robert Habek kazao da bi širenje kontrole izvoza materijala poput litijuma bilo problematično.

Kina proizvodi većinu svjetskog galijuma i germanijuma, materijala koji se koriste u visokotehnološkoj industriji kao i za vojnu opremu, ističe Rojters.

Tokom 2022. najveći uvoznici kineskih proizvoda od galijuma bili su Japan, Njemačka i Holandija, objavio je novinski sajt Caikin, pozivajući se na podatke carine. Najveći uvoznici proizvoda od germanijuma bili su Japan, Francuska, Njemačka i Sjedinjene Države, navodi se u izvještaju.

Bonus video: