Papa pozvao vjerske lidere na pomirenje Korejskog poluostrva

Kako je naglasio, vjerski lideri su pozvani da "iniciraju, promovišu i prate proces za dobrobit i pomirenje svih naroda"
1 komentar(a)
papa Franjo, Foto: Reuters
papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.09.2017. 19:11h

Papa Franjo pozvao je delegaciju južnokorejskih vjerskih lidera da promovišu pomirenje i odbace nasilje i strah, u vrijeme većih tenzija na Korejskom poluostrvu.

Predstavnici nekoliko religija sreli su se s papa Franjom u Vatikanu, gdje su slušali njegovo obraćanje u kojem je rekao da njihov rad mora da počne "tako što ćemo zasukati rukave", prenio je Rojters.

Kako je naglasio, vjerski lideri su pozvani da "iniciraju, promovišu i prate proces za dobrobit i pomirenje svih naroda", navodi Tanjug.

"Pozvani smo da budemo glasnici mira, proglašavamo i otjelotvorujemo nenasilan stil, stil mira, riječima koje se jasno razlikuju od narativa straha, i gestovima suprotnim retorici mržnje", poručio je papa Franjo.

Delegaciju koja boravi u posjeti Vatikanu čine članovi Korejskog savjeta vjerskih lidera koji, između ostalih, uključuje katolike, protestante, budiste, konfučijance...

U regionu su tenzije dodatno povećane prošle nedjelje kada je Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je preletjela Japan i pala u Tihi okean.

Bonus video: