Avganistan: Talibani kažu da su zabranili kozmetičke salone jer su nudili usluge koje su nedozvoljene u islamu

Odluka predstavlja najnovije ograničenje prava i sloboda avganistanskih žena i djevojaka, nakon naredbe kojima im se zabranjuje obrazovanje, javni prostor i većina oblika zapošljavanja

5086 pregleda 0 komentar(a)
Avganistan (Ilustracija), Foto: REUTERS
Avganistan (Ilustracija), Foto: REUTERS

Kozmetički saloni za žene zabranjeni su u Avganistanu jer su nudili usluge koje su nedozvoljene u islamu, saopštili su danas talibani.

Objašnjenje dolazi nekoliko dana nakon što je grupa potvrdila da je naredila svim salonima u zemlji da imaju mjesec dana da zatvore radnje, što je izazvalo zabrinutost međunarodnih zvaničnika zbog uticaja na žene preduzetnice.

Odluka predstavlja najnovije ograničenje prava i sloboda avganistanskih žena i djevojaka, nakon naredbe kojima im se zabranjuje obrazovanje, javni prostor i većina oblika zapošljavanja.

U današnjem snimku, portparol ministarstva za propagiranje vrlina i prevenciju poroka Sadik Akif Mahdžer naveo je niz usluga koje nude saloni a za koje je rekao da su protiv islama.

To uključuje oblikovanje obrva, upotrebu tuđe kose za povećanje prirodne ženine kose i nanošenje šminke, što bi ometalo abdest, odnosno ritualno pranje, koji je obavezan prije klanjanja molitve, rekao je on.

Osim toga, saloni prestavljaju ekonomski teret za mladoženjinu porodicu, koja je po običaju obavezna da plati posjetu mladenke i njenih bliskih rođaka pred vjenčanje salonu, dodao je on.

Zabrana dolazi nedugo nakon što je vrhovni vođa talibana Hibatulah Akhundzada izjavio da je njegova vlada preduzela korake za poboljšanje života žena u Avganistanu.

Bonus video: