Američka ministarka finansija: Kina i SAD komuniciraju o značajnim nesuglasicama

"Predsjednik Džo Bajden i ja ne vidimo odnos SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Vjerujemo da je svijet dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati", rekla je Dženet Jelen

6324 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Američka ministarka finansija Dženet Jelen rekla je da je deset sati bilateralnih sastanaka s visokim kineskim zvaničnicima proteklih dana bilo direktno i produktivno, te da je pomoglo stabilizovati često nestabilan odnos.

Jelen, koja danas odlazi iz Pekinga, rekla je da SAD i Kina imaju značajne nesuglasice i da se o njima mora komunicirati jasno i direktno, prenosi Hina.

"SAD i Kina imaju značajne nesuglasice. Ali, predsjednik Džo Bajden i ja ne vidimo odnos SAD i Kine kroz okvir sukoba velikih sila. Vjerujemo da je svijet dovoljno velik da obje naše zemlje mogu napredovati", rekla je Jelen.

Ona je rekla da je cilj posjete bio uspostaviti i produbiti veze s novim kineskim ekonomskim timom, smanjiti rizik od nesporazuma i utrti put saradnji u područjima kao što su klimatske promjene i dužnički problemi.

jln
foto: REUTERS

Ponovo je naglasila da se Vašington ne želi odvojiti od kineske privrede, dodavši da bi to bilo "katastrofalno za obje zemlje i destabilizujuće za svijet".

Ali, rekla je i da SAD želi vidjeti otvorenu, slobodnu i poštenu ekonomiju, a ne onu koja prisiljava zemlje da odaberu stranu. Njena posjeta takođe je uključivala razgovore sa stručnjacima za finansiranje klimatskih promjena, ekonomistkinjama i visokim zvaničnicima, uključujući premijera Li Ćijanga.

"Zdrava ekonomska konkurencija održiva je samo ako koristi objema stranama"

Pozvala je na veću saradnju po pitanju ekonomskih i klimatskih pitanja i kritikovala ono što je nazvala "kaznenim akcijama" protiv američkih firmi u Kini.

"Zdrava ekonomska konkurencija održiva je samo ako koristi objema stranama", rekla je. Jelen je sa svojim kineskim sagovornicima razgovarala i o ruskom ratu u Ukrajini i kazala da je ključno da kineske firme izbjegavaju pružanje Rusiji materijalne podrške za rat ili izbjegavanje sankcija.

jln
foto: REUTERS

Obje strane umanjile su očekivanja o pomacima tokom pregovora dok su pozdravile priliku za diplomatiju licem u lice.

"Nijedna posjeta neće riješiti naše izazove preko noći"

Putovanje američke ministarke uslijedilo je nakon prošlomjesečnog putovanja državnog sekretara Entonija Blinkena, prve posjete glavnog američkog diplomate za vrijeme Bajdenovog mandata, te se očekuje da će izaslanik za klimu Džon Keri posjetiti Kinu ovog mjeseca.

"Nijedna posjeta neće riješiti naše izazove preko noći. Ali očekujem da će ovo putovanje pomoći u izgradnji otpornog i produktivnog kanala komunikacije", rekla je Jelen.

Bonus video: